Nem lesz idén Dakar-rali

2008.01.04. 15:41
Nem tartják meg az idei Dakar-ralit: a mauritániai bizonytalan körülmények és terroristaveszély miatt a rendező cég lefújta a versenyt.

Elmarad az idei Dakar-rali, miután a szervezők pénteken törölték az eseményt terrorveszély miatt.

Mauritániában december 24-én négy francia turistát öltek meg fegyveresek, Franciaország kormánya azt tanácsolta, senki ne utazzon az országba. A Dakar kilenc szakasza is a nyugat-afrikai államon vezetett volna keresztül, ezért a versenyt szervező Amary Organization lefújta az eseményt.

"Konkrét fenyegetést kaptunk terroristacsoportoktól, ezért nem kezdhetjük el a Dakar-ralit. Nem hozhattunk más döntést" - közölték az Amary Organization vezetői.

A ralit 1979-ben rendezték meg először, azóta minden évben megtartották. Az idei Lisszabonból indult volna szombaton.

A magyar Flex Dakar Team (képünkön kamionjuk) tagja, Szobi Balázs helyszíni jelentése szerint a résztvevők már elkezdtek csomagolni, és hamarosan mindenki haza indul.

Néhány órával azután, hogy törölték az idei Dakar-ralit, máris beérkezett az első kártérítési igény a szervezőkhöz. A dél-portugáliai Portimao városa, amely a szombati első szakasz célja és a vasárnapi második etap rajtja lett volna, előzetesen 1,5 millió eurót követel az elmaradt bevételek miatt. "A jogi szakembereink már vizsgálják a szerződéseket és azt, hogy milyen lehetőségeink vannak" - mondta Manuel da Luz polgármester, aki hozzátette: megütközéssel vette tudomásul, hogy a verseny elmarad.

A hazai szervezésű Budapest-Bamako-rali illetékesei közölték, várják az összes magyar Dakar-indulót, köztük Palik Lászlót is. Az amatőr verseny január 12-én rajtol, és tíz szakasza halad át Mauritánián.

Szalay és Palik is csalódott

A tizedik Dakarjára készülő Szalay Balázs, valamint Palik László is csalódott volt, amikor értesült arról, hogy biztonsági okokból törölték az eredetileg szombaton elrajtoló viadalt.

"Egyrészt borzasztóan sajnálom, hogy nem rendezik meg a versenyt, hiszen nagyon keményen készültünk a ralira. Egyelőre azt sem tudom, hogy milyen hatással lesz ez a csapat jövőjére" - mondta az MTI-nek Szalay Balázs. "Másrészt, mint a rendező ASO kelet-európai képviselője teljes mértékben egyetértek a döntéssel, hiszen semmiképpen sem szerették volna veszélynek kitenni a résztvevőket. Kemény elhatározás volt, hogy lefújták a viadalt, hiszen több milliárd euró volt a tét." Szalay elmondta, hogy a csapat szombaton indul Budapestre: "Egyelőre keressük a repülőjegyeket."

"Mérhetetlenül csalódott vagyok" - fogalmazott a csapat honlapján Palik László. "Sokkal rosszabbul érzem magam, mint amikor 2004-ben felborultunk és eltörtem a karomat, vagy amikor 2006-ban Európában felrobbant a motorunk. Bevallom, azt hittem, hogy saját felelősségre nekivághatunk a viadalnak, s biztosra veszem, hogy mindenki rajthoz állt volna. S, hogy most mi lesz? Hazarepülünk, de a technikát is vissza kell juttatni Magyarországra. Mi ugyanis arra készültünk, hogy Dakarig megyünk. Előre kifizettük az üzemanyagot, a repülőjegyeket, a szállást, a hajószállítást, úgyhogy egyelőre tanácstalanok vagyunk."