Az olimpiát már nem vállalja Kovács Ágnes

2008.01.09. 19:39
Az olimpiai bajnok mellúszó Kovács Ágnes továbbra is aktív sportolónak tartja magát, a júliusi magyar bajnokságon részt vesz, de az augusztusi olimpiára már nem készül fel - árulta el a szerdai sajtótájékoztatón.

"Örülök ennek a meglepően nagy érdeklődésnek, egy bizonyos portálon ugyan megjelent a visszavonulásom, de az a híradás nem volt hiteles, majd szeretném, ha korrigálnák. Erről később, mert hosszabban szeretném elmondani gondolataimat. Nem az az életcélom, hogy a novemberi történtekről beszéljek, de azokat sem tudjuk kikerülni" - vezette fel szerdai sajtótájékoztatóját a sydneyi olimpia mellúszó bajnoka, Kovács Ágnes.

Ezek után röviden összefoglalta eredményeit, hogy két és fél éves kora óta úszik, tizennégy évesen már válogatott lett, első olimpiáján 1996-ban, tizenöt évesen vett részt. Négy év múlva Sydneyben nyerni akart, és a célját elérte.

"Miért is folytassam, mi legyen a motivációm?" - tette fel már akkor magának a kérdést, de szerette annyira a sportágat, hogy Athénban is részt vegyen, és 2004-ben a negyedik és az ötödik helyet szerezte meg.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Utána megbetegedett, rejtélyes vírus támadta meg a szervezetét, komoly mélypontra került, de visszatért onnan, két éve Budapesten a szurkolók úgy ünnepelték három bronzérmét, mintha ő lett volna a leggyorsabb.

Jó úton járt a negyedik olimpia felé

Kovács 2006-ban a margitszigeti Európa-bajnokság élményei után gondolta úgy, felkészül a pekingi olimpiára, ezt el is kezdte, mint emlékeztetett rá, vállalta a kínok kínját. Minden nap felkelt hajnalban, úgy érezte, jó úton jár ahhoz, hogy negyedik olimpiáján is induljon, még van benne annyi tűz, lelkesedés, hogy egyszer még örömet okozzon a magyar szurkolóknak, ám aztán az október 30-i események után elbizonytalanodott.

A két és fél hónappal ezelőtti doppingellenőrzésen nem tudott megfelelő mennyiségű mintát adni, ügyét hetekig vizsgálták, majd megállapították, nem követett el doppingvétséget. Mind a magyar, mind a nemzetközi szövetség felmentette, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem is tárgyalhatta, arra a fórumra el sem jutott.

Nagyon fáj, hogy a sokkoló hír kiadását választották

"Erről az ügyről már nagyon sokan nyilatkoztak, talán túlzottan sokat is, egyszer hadd beszéljek én is róla. Most elmondom, hogyan éltem át azt az egy hónapot, hogyan láttam ezt az egyáltalán nem könnyű egy hónapot. Az ártatlanság vélelme még a gyilkosoknak is kijár, nekem nem mindig járt ki."

Kifejtette, a doppingellenőrzésekre nagy szükség van, de fájdalmasan érintette, hogy a Magyar Antidopping Csoport által kiadott közlemény hiányos volt, és sok lényeges információ kimaradt belőle.

"Nagyon fáj, mind a mai napig, hogy nem jöttek délután vissza ellenőrizni engem, inkább nyolc nap múlva ennek a sokkoló hír kiadását választották" - mondta, és utalt arra, hogy utólag az élet őt igazolta, mert nem találták vétkesnek.

Teljesen mindegy

"Nem hibáztam, de akkor ki a hibás? Teljesen mindegy ma már. A nevem mellett ott lesz a dopping szó" - rögzítette, egyben elismerte, ha nincs az ügye, akkor alighanem folytatta volna augusztusig.

Volt egy olyan gondolata november nyolcadikán, hogy soha többet nem látják őt az uszodában, mert elege lett mindenből.

"Legbelül összeomlottam, nem aludtam éjszakánként, de a magyar emberekért meg kellett tennem, hogy ússzak Debrecenben. Óriási eredmény, hogy rövid pályán ötödik lettem, mert akkoriban nekem csak annyi volt a célom, hogy végigaludjak egy éjszakát."

Áthallásos lábtörés

A kérdést ezek után ismételten feltette magának, mekkora a motiváció még benne. A decemberi esemény után a többiek két hetes pihenést kaptak, ő hármat, végül kellőképpen átgondolta, mit kell tennie. A hazai rendezésű Eb-ig nem halványult benne a tűz, utána viszont alábbhagyott az akarat, a lelkesedés.

"Hosszas gondolkodás után döntöttem úgy, hogy a pekingi olimpiára már nem készülök fel, de úgy lesz teljes az életem, ha még az országos bajnokságon rajthoz állok, vagyis hivatalosan még nem vonulok vissza. Nem tudok elvágni mindent, mert szeretem a sportágat. Nem szeretném, ha az a kép alakulna ki rólam, na itt van ez az úszónő, volt valami ügye, aztán szépen abbahagyta. Nem erről vagyok híres. Nem elszaladok, azt hiszem korrekten döntöttem így, hiszen két héttel az olimpia előtt is bejelenthettem volna, hogy eltört a lábam, nem tudom folytatni. Ehelyett most megtettem, minden más idegen lett volna tőlem" - fogalmazott az úszónő. (Cseh László lába bő három héttel az olimpia előtt törött el.)

A MOB elnöke, Schmitt Pál ellenben szerda délelőtt biztosította Ágit, ott lesz az olimpián, mert a szervezet vendégül látja a játékokon.

"Nyitva áll az ajtóm az ellenőrök előtt, nem megfutamodásról van szó, magam is a tiszta sport, és a tiszta sportolók mellett állok. Körülbelül száz vizsgálatot végeztek el rajtam, és mind negatív lett. Büszke vagyok arra, amit elértem, tizenhárom válogatott év van mögöttem, tizenháromszor játszották el tiszteletemre a magyar himnuszt. Őszinte ember vagyok, remélem, mindenki elfogadja és megérti, miért cselekedtem így" - zárta le a sajtótájékoztatót Kovács.

Gyárfás sok mindenben nem ért egyet

Gyárfás Tamás így foglalt állást: "nagyon rövid leszek, még ha sok mindenben nem is értek egyet veled. Köszönjük, amit az úszásért tettél."

"Életre szóló élményt jelentett, hogy veled dolgozhattam, a munka mindig nehéz volt, de az eredmények mindig mindenért kárpótoltak. Sajnálom, megértem, és tudomásul veszem. Az úszóim, Egerszegi Krisztina vagy Güttler Károly mindig tisztán és becsületesen készültek" - nyilatkozott Kiss László szövetségi kapitány.

"Pótolhatatlan veszteség érte a klubunkat, de mégsem, mert Ági ott lesz velünk délelőttönként, mégha nem is abban a tempóban, mint eddig. Biztos vagyok abban, hogy a civil életben is sikeres leszel, Ági" - összegzett Turi György.

Ruza József főtitkár Kovács Ágnes édesanyjának szerepét méltatta, nélküle ugyanis nem lehettek volna ezek az eredmények.