Csodás olimpiát ígérnek 2016-ra

2008.01.16. 17:16
Csak 2009 októberében döntenek a 2016-os nyári olimpiai játékok helyszínéről, de a pályázók többsége már most elkezdett kampányolni. Vannak, akik a szerencsében bíznak, vannak, akik az eddigi leglátványosabb olimpiát ígérik, míg mások egyszerűen úgy vélik, övék a legjobb pályázat, ezért simán nyernek.

Hétfőig kellett leadniuk a pályázatokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak azoknak a városoknak, amelyek megrendeznék a 2016-os nyári olimpiai játékokat. Ezt végül hét város tette meg, közülük többen már el is kezdtek kampányolni.

Madrid, az emberközpontú

Madrid például "emberközpontú" olimpiát rendezne, ami azt jelenti, igazi népi játékot akarnak, csúcsszínvonalú sportlétesítményekben. A spanyol főváros a négy évvel korábbi játékokra is pályázott, akkor harmadik lett a győztes London és Párizs mögött.

A spanyolok azt ígérik, jelentősen javítják az infrastruktúrát, mindenek előtt a hotelhálózatot, és kiemelt helyen szerepel a biztonság ügye is. Ruiz-Gallardon, Madrid polgármestere szerint az utóbbi ügyek voltak előző kandidálásuk gyenge pontjai. Előnyként megemlíti, hogy a 30-ból 25 olimpiai sportág létesítményei kevesebb, mint 12 kilométerre lennének a városközponttól.

A polgármester annak ellenére biztos Madrid győzelmében, hogy a 2012-es olimpia is Európában lesz, márpedig legutóbb 1948-ban (London) és 1952-ben (Helsinki) volt rá példa, hogy két egymást követő olimpiát ugyanaz a földrész rendezzen.

Olimpia a Copacabanán

Rio de Janeiro bízik benne, hogy a tavalyi Pánamerikai Játékok sikere, valamint az a tény, hogy Brazília rendezheti 2014-ben a labdarúgó-világbajnokságot, segít a 2016-os olimpia elnyerésében. Ám lehet, hogy pont ezen játékok miatt nem kapják meg a lehetőséget.

A pályázat során nyilvánosságra hozott riói tervekben minden versenyt a 12 milliós metropolisz területén bonyolítanának le. Négy fő központ lenne: a világhírű Copacabana, a város északi részén található Deodoro, a modern Barra da Tijuca, valamint a Maracana stadion és a hozzá tartozó létesítmények.

Madridhoz hasonlóan Rio is pályázott a 2012-es olimpiára. A legújabb kandidálást állami és magántőkéből finanszírozzák. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a rendezési szándék 78 százalékos támogatottságot élvez a városon belül, de Brazília-szerte is 60 százalékos a népszerűsége.

Rióban úgy tervezik, az olimpiát olyan versenyhelyszíneken rendeznék, amelyekből 19 már áll, 11-et pedig ezentúl hoznának létre, közülük négyet ideiglenes jelleggel.

Tokió: miénk a legerősebb pályázat

Tokió igazából a 2020-as olimpiára pályázik, de már 2016-ban is meg tudnák rendezni a játékokat, 1964 után másodjára. Kono Icsiro, a pályázati bizottság vezetője szerint nem jelent hátrányt, hogy már voltak vendéglátók, és az sem, hogy Peking révén Ázsia adhat otthont a 2008-as nyári olimpiának.

Kono úgy véli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem rotációs szempontok alapján dönt, tehát övék a legerősebb pályázat 2016-ra. Tokió urbanizált olimpiát szeretne, ennek megfelelően a versenyszínhelyek 95 százaléka a városközpontban lenne, maximális komforttal és kényelemmel.

Chicago és az szerénység

Az egyik nagy esélyes, Chicago pályázatában amerikás szerénységgel emelik ki, amennyiben ők nyernek, minden eddiginél látványosabb játékokkal ajándékozzák meg a sportvilágot.

A tervekben 16 versenyhelyszínnel számolnak - ezek közül 11 speciálisan az olimpiára készülne és utána el is tűnne -, a szándékok szerint egymilliárd dollár értékű olimpiai falut építenek, feltételes mód nélkül, mert a létesítmény akkor is elkészül, ha nem ők kapják a házigazda szerepét, bár persze más lesz a funkciója.

"A különböző viadalok a város szívében zajlanak majd, gyakorlatilag kisebb-nagyobb sétákkal minden helyszín elérhető lesz" - ígérte Patrick Ryan, a szervezőbizottság vezetője. A pályázatban az is szerepel, hogy sikerük esetén 500 ezer jegyet ingyen adnak a chicagói gyerekeknek. Az amerikai város konkrét dátumot is leadott a nyolc év múlva esedékes versenyekre, július 22. és augusztus 7. között bonyolítanák le a 2016-os olimpiát.

Doha a szerencsében bízik

Sokkal szerényebb az arab világból jelentkező Doha pályázati bizottságának elnöke. Hassan Ali ben Ali úgy véli, sokáig versenyben lehetnek, és kis szerencsével akár nyerhetnek is. Az olimpiai tornára első arab fővárosként pályázó Doha a 2006-os Ázsiai Játékokon szerzett tapasztalataira építi pályázatát.

A katari emír - egyben az ország olimpiai bizottságának elnöke - teljes támogatottságát élvező pályázat szerint Doha október 14. és 30. között bonyolítaná le 2016-ban a nyári olimpiát, mert ebben az időszakban kellemes az idő.

Döntés 2009-ben Koppenhágában

Katar mellesleg 2,8 milliárd dollárt (476 milliárd forint) költött létesítményfejlesztésre a 2006-os Ázsiai Játékok előtt. A létesítmények 85 százaléka a városban van, és ezek egyike sem lenne tíz percnél távolabb a felépítendő olimpiai falutól. Katarban 2016-ra mintegy 83 ezer szállodai szoba állna rendelkezésre, ami több, mint amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előír.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság júniusban szűkíti a kandidálók körét, majd 2009 októberében, Koppenhágában dönt a helyszínről. A fent felsoroltak mellett Baku és Prága pályázik még a rendezésre.