Kihozzuk magunkból a maximumot

2008.01.29. 19:17
Áprilisban a Világcsoportban folytathatja a magyar női teniszválogatott, ha a Budapestre érkező tizenötök közül a legjobb kettő közé kerül. Szávay Ágnes lesz a csapat frontembere, akin ezúttal is lesz nyomás, de most igazolhatja: el tudja viselni a terhet. A két topjátékossal - Jelena Jankovics, Ana Ivanovics - érkező szerbek csak szerdán futnak be, csütörtökön lépnek először pályára.
Fotó: Kiss Gábor

Rég lépett színre olyan erős magyar női teniszválogatott, mint amely szerdától a Federation Kupában játszik, és rég kísérte ilyen érdeklődés a szereplését. Mivel Szávay Ágnes tavaly a huszadik helyig lépett előre a világranglistán, képes legyőzni bárkit a világon, és a hazai közönségnek ezt komoly tétmeccsen először mutathatja meg. (Ivanovics ellen bemutatót játszott decemberben.)

Újra nyomás alatt Szávay

"Nincsenek könnyű ellenfeleink, de szeretem az ilyen helyzeteket, és bízom benne, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, ami csoportelsőséget érhet" - mondta a szerdai bemutatkozás előtt Szávay.

A magyarok elsőként a dánokkal találkoznak, és mivel eddig mindháromszor legyőzték őket, ezúttal is esélyesek, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Caroline Wozniacki a negyedik fordulóig jutott Ausztráliában, míg Szávay mindjárt az első körben búcsúzott. Mint emlékeztetett rá, nem tudta feldolgozni az érzést, hogy mindenki eredményt vár el tőle, ismeretlen volt számára ez a nyomás, ennek súlya alatt roppant össze biztató kezdés után az orosz Makarova ellen.

A hazai közönség előtt is lesz rajta nyomás, de mivel alig várja a meccset, bízhatunk sikerében. Korábban még nem játszottak egymás ellen Wozniackival, és szeretné, ha jól indulna a mérlege.

Az elődöntőért Svájccal kellene játszani

Csütörtökön Nagy-Britannia ellen kötelező a győzelem, és akkor pénteken a kiemelt svájciak következhetnének, akik a tizenhatodik helyen rangsorolt Patty Schnyderrel érkeztek.

A lányok szerint a csapategységben lehet a titkuk, mert a topjátékos mellett a többiek is - Nagy Kyra, Gubacsi Zsófia, Arn Gréta - képesek bravúrra. Abban azonban tévedtek, hogy különböznek a többi csapattól, mert a topjátékos nálunk is messze kiemelkedik, és a többiek jelenleg inkább távol állnak a száztól, mintsem a bűvös határ közelében.

A szerbeket és a fehéroroszokat leszámítva ez a tétel bármelyik másik csapatról állítható. A szerbeket a világranglista-második Ana Ivanovics és a negyedik Jelena Jankovics erősíti, a beloruszoknál Azarenka, Pucsek és Govorceva is tagja a száznak.

Honosított magyarral a sikerért

Kulcskérdés lesz, hogy a páros milyen felállásban játszik, de erre a szövetségi kapitány, Machán Róbert csak annyit válaszolt, az ellenféltől is függ.

Szávay a párost is vállalja, társa várhatóan Arn Gréta lesz, aki eddig német színekben versenyzett, de magyar származású. "Huszonegy évi német tenisz után hazatértem" - mondta a huszonnyolc éves játékos, aki 118. a rangsorban.

Ha sikerül megszerezni az első helyet, az elődöntőben a három másik csoportelső közül kap ellenfelet a társulat, újabb sorsolás után. A döntőt már nem játsszák le, mert mindkét csapat a legjobbak közé, a Világcsoportba kerül.

Beosztás, menetrend:

A csoport: Hollandia, Bulgária, Luxemburg, Portugália
B csoport: MAGYARORSZÁG, Svájc, Nagy-Britannia, Dánia,
C csoport: Fehéroroszország, Svédország, Szlovénia, Grúzia
D csoport: Szerbia, Lengyelország, Románia

A szerdai menetrend:
10 ó: Lengyelország-Románia, Svédország-Szlovénia, Fehéroroszország-Grúzia
14:30 ó: Dánia-Magyarország
16 ó: Hollandia-Luxemburg, Nagy-Britannia-Svájc, Bulgária-Portugália
A magyarok valamennyi csoportmeccsüket 14:30 órától játsszák, Szávay pedig mindig fél öttől kezd; péntekig ingyen juthatnak be a diákok.