Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Talmácsi idén újra világbajnok lehet

2008.03.07. 11:18
Az ő motorja a legerősebb. Rutinból neki van a legtöbb. Már csak annyi kell, hogy ne legyen balszerencsés, és megvédheti címét a 125-ös bajnok a fiatal kihívók ellen. Péntek este Katarban, villanyfényben indul a Moto GP-szezon. Maga a futam vasárnap lesz.

Címvédő szezonját kezdi pénteken Talmácsi Gábor a 125-ös Moto GP-kategóriában. Tavaly szoros csatában az utolsó futamon lett világbajnok, idén hasonló küzdelem vár rá, új ellenfelekkel.

Előző évi riválisai, Hector Faubel és Mattia Pasini egy géposztállyal följebb léptek, ő maradt, nyakán több feltörekvő ifjúval. Új Talmácsi Apriliája is, a legkorszerűbb fejlesztésű RSA-gép, amelynek beidomítása szinte csak rá vár.

A modell betörése nem megy könnyen, mert bár borzasztó erős, nehezen kezelhető. A februári jerezi teszten szenvedett vele a magyar pilóta, csak az élmezőny második felébe került időeredményeivel, de a gyakorlás végére ő és mérnökei rájöttek, mi a hiba pontos oka.

A motor egyensúlyát nem találták, ám az utolsó, katari teszten, úgy néz ki, ez is meglett, legalábbis a harmadik idő ezt jelzi. Eltalálták a futómű helyes paramétereit, ami jócskán növelte a kezelhetőséget.

Biztató ez, mert az idénynyitót a közel-keleten tartják, méghozzá villanyfényben, először a motoros gyorsasági világbajnokság történetében.

Talmácsi reflektorfényben - galéria

Felkészültek az ellenfelek is, akik közül kiemelkedik Bradley Smith, Mike Di Meglio, Raffaele De Rosa, Pol Espargaro és a csapattárs Sergio Gadea. Különösen a britre kell figyelni, aki Hondáról Apriliára ült. Óriási tehetség, idén a szezon után már 18 éves lesz, úgyhogy várható tőle a kiugrás.

Di Meglio és Espargaro az Apriliával szinte teljesen megegyező Derbivel, De Rosa KTM-mel lesz veszélyes. Gadea egyelőre kevésbé villog, nagyot esett a teszt utolsó napján, vállsérülése miatt hétvégi indulása is kétséges.

A körülmények összességében nem szólnak Talmácsi címvédése ellen, sem pedig az ellen, miért ne nyerhetné meg rögtön az első futamot. Reflektorok alatt senkinek nincs tapasztalata, ráadásul az egyik legjobb motoron ő ül. A rutin, amellyel tavalyi vb-címét sikerült megszereznie, egyértelműen az ő oldalán van.

Azt mondhatjuk, ha Talmácsi olyan gyors lesz, mint tavaly, csak ugyanannyit hibázik, mint tavaly - szinte semmit -, és nem lesz kevesebb szerencséje, összejöhet a címvédés. Gyors sikerre ne számítson senki, az év szoros lesz, könnyen lehet, hogy a nyertes ezúttal is csak az utolsó futamon, vagy az utolsók valamelyikén ünnepelhet, úgy, mint 2007-ben.