Talmácsi idén újra világbajnok lehet

2008.03.07. 11:18
Az ő motorja a legerősebb. Rutinból neki van a legtöbb. Már csak annyi kell, hogy ne legyen balszerencsés, és megvédheti címét a 125-ös bajnok a fiatal kihívók ellen. Péntek este Katarban, villanyfényben indul a Moto GP-szezon. Maga a futam vasárnap lesz.

Címvédő szezonját kezdi pénteken Talmácsi Gábor a 125-ös Moto GP-kategóriában. Tavaly szoros csatában az utolsó futamon lett világbajnok, idén hasonló küzdelem vár rá, új ellenfelekkel.

Előző évi riválisai, Hector Faubel és Mattia Pasini egy géposztállyal följebb léptek, ő maradt, nyakán több feltörekvő ifjúval. Új Talmácsi Apriliája is, a legkorszerűbb fejlesztésű RSA-gép, amelynek beidomítása szinte csak rá vár.

A modell betörése nem megy könnyen, mert bár borzasztó erős, nehezen kezelhető. A februári jerezi teszten szenvedett vele a magyar pilóta, csak az élmezőny második felébe került időeredményeivel, de a gyakorlás végére ő és mérnökei rájöttek, mi a hiba pontos oka.

A motor egyensúlyát nem találták, ám az utolsó, katari teszten, úgy néz ki, ez is meglett, legalábbis a harmadik idő ezt jelzi. Eltalálták a futómű helyes paramétereit, ami jócskán növelte a kezelhetőséget.

Biztató ez, mert az idénynyitót a közel-keleten tartják, méghozzá villanyfényben, először a motoros gyorsasági világbajnokság történetében.

Talmácsi reflektorfényben - galéria

Felkészültek az ellenfelek is, akik közül kiemelkedik Bradley Smith, Mike Di Meglio, Raffaele De Rosa, Pol Espargaro és a csapattárs Sergio Gadea. Különösen a britre kell figyelni, aki Hondáról Apriliára ült. Óriási tehetség, idén a szezon után már 18 éves lesz, úgyhogy várható tőle a kiugrás.

Di Meglio és Espargaro az Apriliával szinte teljesen megegyező Derbivel, De Rosa KTM-mel lesz veszélyes. Gadea egyelőre kevésbé villog, nagyot esett a teszt utolsó napján, vállsérülése miatt hétvégi indulása is kétséges.

A körülmények összességében nem szólnak Talmácsi címvédése ellen, sem pedig az ellen, miért ne nyerhetné meg rögtön az első futamot. Reflektorok alatt senkinek nincs tapasztalata, ráadásul az egyik legjobb motoron ő ül. A rutin, amellyel tavalyi vb-címét sikerült megszereznie, egyértelműen az ő oldalán van.

Azt mondhatjuk, ha Talmácsi olyan gyors lesz, mint tavaly, csak ugyanannyit hibázik, mint tavaly - szinte semmit -, és nem lesz kevesebb szerencséje, összejöhet a címvédés. Gyors sikerre ne számítson senki, az év szoros lesz, könnyen lehet, hogy a nyertes ezúttal is csak az utolsó futamon, vagy az utolsók valamelyikén ünnepelhet, úgy, mint 2007-ben.