Csont és bőr volt, izomtorony lett az űrúszó

2008.03.30. 00:47
Nyolc éve még csont és bőr volt, ma már félelmetes izomtorony a francia Alain Bernard, aki három nap alatt három világrekordot úszott a múlt heti Európa-bajnokságon. Támadják eredményei miatt, amelyekben állítólag a Speedo forradalmi úszóruhájának is megvan a része. 50 m-es világcsúcsát ugyanakkor az ausztrál Sullivan egy hét alatt kétszer is megdöntötte.
Alain Bernard

A múlt heti eindhoveni úszó-Európa-bajnokság legnagyobb sztárja a francia Alain Bernard volt, aki két aranya mellé három világcsúcsot is gyártott a holland városban. A 100 méteres gyorsúszás előfutamában elért 47,60 másodperces rekordját másnapra tovább javította - 47,50-re -, majd 50 méteren is a világ legjobbjával - 21,50 mp - lett első.

Vagyis a múlt hétvégén a 24 éves Bernard volt a világ leggyorsabb úszója. Egészen csütörtökig, mert az ausztrál Eamon Sullivan - akinek februári, 21,56 mp-s csúcsát megsemmisítette - 50-en visszavette a csúcsot, 21,41-gyel, amelyet egy nappal később tovább faragott.

A leggyengébb

"Hihetetlen - mondta a 100 gyors döntője után Bernard. - Ma is a legjobbat akartam úszni. Évek óta azért dolgoztam, hogy erre a színvonalra eljussak."

Volt honnan fejlődnie a marseille-i születésű versenyzőnek, ugyanis edzője, Denis Auguin szerint nyolc éve csont és bőr volt. "Alain volt a leggyengébb versenyzőm" - állította a vegyesúszónak induló Bernard-ról, akit ő győzött meg a váltásról.

Sok köszönet a gyorsban sem volt egy ideig, de később jöttek az első eredmények, rövid pályán és váltóban. Szűk két éve, a budapesti Eb-n szerezte első nagypályás érmét, harmadik lett a 4×100-as vegyesváltóban.

Ultimátum

Tavaly már egyértelmű eredményeket szállított, százon a világ az évi legjobbját, de a melbourne-i világbajnokságon a döntőbe sem tudott jutni. Edzője akkor ultimátumot adott neki: vagy változtat, vagy örökre amatőr marad.

Arra semmi sem utalt, hogy Eindhovenben ő lesz a legnagyobb sztár. Edzője is számított arra, hogy valaki már megdönti a száz gyors közel nyolcéves - 47,84-es - rekordját, amelyet még Pieter van den Hoogenband állított fel a sydneyi olimpián. Csak azt nem gondolta, hogy ez éppen Bernard lesz.

Az elképesztő termetű, hihetetlen izmokkal megpakolt Bernard szerint nemcsak az ereje miatt ilyen gyors. "Csak az erő nem elég, ehhez kell a technika is" - állítja. Szerinte persze nincsen titka, csak az elvégzett munka számít.

Hisz a csapatban

Auguin úgy véli, tanítványa rajtja egészen káprázatos, de még mindig lehet rajta javítani, és akkor tud az idején faragni. Bernard már nem edz annyit, mint régen, de az nem igaz, hogy csupán 2-4 kilométert úszna egy-egy gyakorláson. A francia egyszerre 6-7 kilométereket teljesít.

A száz gyors világcsúcstartója a francia úszóválogatottban látja sikere egyik fő okát: "Hiszek a csapatban, hiszek az edzőmben. Egyre erősebbek vagyunk, és örülök, hogy ennek a közösségnek én vagyok az egyik vezére."

Eltalált vitaminok, vagy víz?

A siker rögtön meghozta a kételyeket is, amiről sokan azt mondják, az úszásban természetes, hogy egy kiugró eredmény után többen gyanúsítgatni kezdenek. Persze látva Bernard eredményeinek fejlődését, valamint azt, hogy egy év alatt hét kiló izmot raktak rá, és szinte természetellenesen megnőtt felsőteste, az arra hajlamosak könnyen gondolhatnak tiltott szerekre. A 100 gyors világbajnoka, az olasz Filippo Magnini a hét végén ki is mondta, amire gondolt: "Alain megtalálta a jó vitaminokat."

A francia nem reagált idegesen, a sajtótájékoztatón, ahol az állítást nekiszegezték, éppen egy vizes palackot szorongatott. "Én vizet iszom - kommentált, és azt mondta, soha nem csinálna hülyeségeket azért, hogy egy századdal javítson az idején. - Hiszek abban, amit csinálok."

Savanyú a szőlő

Magnini később azt állította, csak hülyéskedett, de szavain kiakadt Bernard legnagyobb riválisa, Eamon Sullivan. "Savanyú a szőlő. Szégyen, ha valaki elér egy világcsúcsot, akkor egyesek rögtön le akarják húzni. Pedig ez nagyszerű dolog, ezért sokan nagyon keményen edzenek" - mondta a 23 éves gyorsúszó. A vegyesváltóban 2007-ben világbajnok, 100 gyorson vb-harmadik ausztrál szerint ha Bernard nagyon jó srác. Edzője, Alan Thompson is azt mondta, mindenki a rekordokért dolgozik ebben a sportágban, ezért nagyszerű, ha bárki a világ legjobbját ússza.

Seggbe rúgás

Az 50 méter világrekordját előzőleg februárban megdöntő - a franciánál tíz kilóval könnyebb és tíz centivel alacsonyabb - Sullivan azt is mondta, ez egy nagy seggbe rúgás volt neki, de éppen kiváló motiváló erő is. (Sullivan februárban Sydneyben Aleszandr Popov nyolcéves rekordját múlta felül.)

Olyannyira motiváció volt neki, hogy csütörtökön az ausztrál olimpiai válogatón már vissza is vette a rekordot, 47,41 másodperccel. Másnap 21,28-ra faragta az időt.

Még képek

A csúcsdöntögetések mellett az is közös Bernard-ban és Sullivanben, hogy mindketten a Speedo nemrég piacra dobott, forradalmi úszódresszében, az LZR Racerben versenyeznek. Úgy tűnik, az 550 dollárba, kb. 90 ezer forintba kerülő egész testes úszóruha felforgatja a világcsúcslistákat. A több millió euróért kifejlesztett, a NASA bevonásával kialakított sportszer titka, hogy nincsenek rajta varrások, és tökéletesen illeszkedik az úszó testéhez. A hozzáértők azt állítják, a gyorsakat teszi még gyorsabbá, és épp az utolsó métereken segít a legtöbbet, amikor a fáradtság jelentkezik. Mióta megjelent, mindössze egyetlen csúcsot nem ebben értek el, ami nem is lenne baj, de sokan kifogásolják, hogy csak a Speedo szponzorálta versenyzők juthatnak könnyen hozzá. Pedig most mindenki ilyet akar.

Bojkottálna

Bernard azonban nem foglalkozik ezzel, sőt, nagyobb témákon töri a fejét. Győzelmei után egy tévébeszélgetésben az olimpiai megnyitó bojkottjáról elmélkedett, ami szerinte jó jelzés lenne a politikusok részéről.