Friderika
12 °C
29 °C

Abramovics hatvanmilliárdért vett jachtot

2008.04.02. 11:33
A Chelsea tulajdonosa három luxusjachtja mellé potom 200 millió fontért vett egy negyediket is. Az Eclipse a világ legnagyobb magánhajója, 147 méter hosszú, 21 méter széles, van rajta diszkó, borpince, két helikopter-leszállóhely hangárral, és tengeralattjáró is.

A hamburgi Blohm&Voss cégnél elkészült Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó és Chelsea-drukker legújabb jachtja, amely nemcsak a tulajdonos flottájában, hanem a világon is a legnagyobb magántulajdonban lévő vízi jármű. Az Eclipse hossza 147, szélessége 21,5 méter, 9 fedélzete van, ára 200 millió angol font - mintegy 66 milliárd forint - volt.

Van rajta minden - galéria

A kilencszintes hajón két helikopter-leszállóhely van hangárral, négy motorhajó, egy futárhajó - ha például a partról vendégeket vagy friss zöldséget kell hozni - és 20 darab motoros vízi sikló. Helyet kapott rajta egy 12 személyes tengeralattjáró is, amely észrevétlenül el tudja hagyni az Eclipse-t.

A tulajdonos 500 négyzetméteres kabinja az ötödik szinten kapott helyet. A vendégek kényelmét és szórakoztatását koncertzongora, színpad, kiállítóterem, három ebédlő, akvárium, diszkó, úszómedence, konditerem, valamint száraz és párás gőzkabin szolgálja. Lesz a hajón borpince és két konyha is, továbbá kabinok a vendégeknek és a mintegy harmincfőnyi személyzetnek.

A hajó 45 km/órás csúcssebességre képes, a ringás kiküszöbölésére hatalmas stabilizátorokkal látták el, s felszerelték minden lehetséges biztonsági berendezéssel. Az Eclipse kívülről is gyönyörű, a tervező szerint formái rendezettek, vonalai nyugodtak, de látványosak.

Abramovics állítólag karácsonykor a Karib-tengeren rendez flottatüntetést: ott lesz a Sussuro nevű első és legkisebb jachtja (ára alig 49 millió dollár volt), az Ecstasea (123 millió), a Pelorus (140 millió), no és az Eclipse, amelynek kipróbálása állítólag a legnagyobb titoktartás mellett folyik a Balti-tengeren.

A 41 éves Roman Abramovics a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik. Főleg Londonban él, övé a londoni Chelsea labdarúgóklub. Öt gyermeke van, feleségétől nemrég vált el.