Három birkózó nyer aranyat az olimpián

2008.04.08. 13:25
Akár három aranyérmet is szerezhetnek a magyar birkózók a pekingi olimpián, állította Hegedûs Csaba, a hazai szövetség elnöke a sikeres tamperei Európa-bajnokság után tartott sajtótájékoztatón. Hegedûs elsõsorban a kötöttfogásúak 74 kilós súlycsoportjában gyõztes Bácsi Pétert dicsérte. A magyar csapat jelenleg még csak ötfõs, de a következõ hónapban a létszám megduplázódhat.

A négy magyar érem ellenére egy olimpiai kvótát sem sikerült szereznie a magyar birkózócsapatnak a tamperei Európa-bajnokságon. A szakvezetés elõzetesen abban reménykedett, hogy két vagy három kvóta is összejöhet, de a három bronz közül egyik mellé sem társult pekingi részvételi jog.

Az eddig ötfõs magyar társulat így nem bõvült, de a három szakágban hátralévõ két-két pótkvalifikációs versenyen a létszám meg is duplázódhat. Hat kötött-, 3-4 szabadfogásúra és egy nõi versenyzõre számít Hegedûs Csaba elnök a delegációban.

Állásból is aktív

A tízes létszám Athénhoz képest mindenképpen elõrelépést jelentene, akkor nyolcan jutottak ki. Birkózónõ még nem volt a küldöttség tagja, most ellenben csalódást jelentene, ha nem mehetne Pekingbe egyetlen magyar sem.

"Nem lepett meg Bácsi Péter Eb-sikere, hiszen õ azon kevesek egyike, aki fantasztikus fizikumának köszönhetõen állásból is rendkívül aktív. A verseny elõtt mondtam neki, hogy aranyérmes lesz, Pekingben pedig valóra válthatja legszebb álmainkat. Reményeim szerint három aranyéremre is képesek lehetünk az olimpián. A negyvenkét országot felvonultató Eb egyébként a legnehezebb kontinentális selejtezõ volt, hiszen az Ázsia-bajnokságon csak tizenöt nemzet vett részt, míg Amerikában például bizonyos súlycsoportokban csak hatan léptek szõnyegre."

Bácsi még kissé fáradtan, de annál boldogabban elevenítette fel aranyérme történetét: "A döntõ elõtti három meccsemen rendre elvesztettem egy-egy menetet, általában a kezdés nem sikerült, de aztán a végén volt a legkönnyebb dolgom, amikor 2-0-ra vertem török ellenfelemet. Olyan örömmámor volt a csapatban, hogy alig engedték felvenni a melegítõmet, a szõnyegrõl már tuszkoltak volna fel a dobogóra."

Kubában és Vlagyikavkazban

Az elnök Bácsit, Wöller Gergõt és Lõrincz Tamást tartja esélyesnek a végsõ gyõzelemre. Közülük Wöllernek még nincs kvótája, Hatosnak azonban van, és mivel ifjúsági világbajnok, õ sem esélytelen.

Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya is elégedetten tekintett vissza a finnországi Eb-re: "A rendezett anyagi háttérnek köszönhetõen nagyon jól sikerült a felkészülésünk, három hetet edzõtáboroztunk Kubában és Vlagyikavkazban. Wöller bronzérme bizonyítja, hogy ha kvótát szerez, akár az olimpián is felállhat a dobogóra. Rutinos birkózóink közül Ritter Árpád és Aubéli Ottó is reménytelenül rossz sorsolást kapott, de a hátralévõ két kvalifikációs viadalon, ahol egy helyett négy, illetve három kvótát osztanak ki, még javíthatnak."

A kötöttfogásúak felkészülését irányító Struhács György a Bácsinak, illetve az 55 kilóban bronzérmes Módos Péternek címzett dicséreten túl a már biztos pekingi résztvevõ 33 éves Deák Bárdos Mihályról is beszélt: "Misi tamperei búcsúja jelzi, hogy gödörben van, a megváltozott stílus miatt ugyanis sok új technikát kell megtanulnia. Ha sikerül feloldani benne a pszichés gátat, ismét egyenesbe jön."

Marianna megszerzi

Vatai László nõi kapitány jó elõjeleket lát a 63 kg-os Sastin Marianna Eb-bronzérmében: "Még nincs meg a nõi szakág elsõ olimpiai kvótája, de biztos vagyok benne, hogy Marianna a soron következõ kvalifikációs versenyen megszerzi azt."

Hegedûs Csaba bejelentette, hogy Budapest ad otthont június 13. és 15. között a nemzetközi szövetség értekezletének, továbbá, hogy "Birokra, magyar!" címmel kistérségi birkózóprogram indul, amelynek elsõ állomása Marcali lesz ezen a héten.

Az olimpiai kvalifikáció a szabadfogásúak részére a jövõ hét végén folytatódik a svájci Martignyban, majd május elején Varsóban; a kötöttfogásúak májusban Rómában és Újvidéken, a nõk Edmontonban és a svédországi Haparandában selejteznek.