Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Három birkózó nyer aranyat az olimpián

2008.04.08. 13:25
Akár három aranyérmet is szerezhetnek a magyar birkózók a pekingi olimpián, állította Hegedûs Csaba, a hazai szövetség elnöke a sikeres tamperei Európa-bajnokság után tartott sajtótájékoztatón. Hegedûs elsõsorban a kötöttfogásúak 74 kilós súlycsoportjában gyõztes Bácsi Pétert dicsérte. A magyar csapat jelenleg még csak ötfõs, de a következõ hónapban a létszám megduplázódhat.

A négy magyar érem ellenére egy olimpiai kvótát sem sikerült szereznie a magyar birkózócsapatnak a tamperei Európa-bajnokságon. A szakvezetés elõzetesen abban reménykedett, hogy két vagy három kvóta is összejöhet, de a három bronz közül egyik mellé sem társult pekingi részvételi jog.

Az eddig ötfõs magyar társulat így nem bõvült, de a három szakágban hátralévõ két-két pótkvalifikációs versenyen a létszám meg is duplázódhat. Hat kötött-, 3-4 szabadfogásúra és egy nõi versenyzõre számít Hegedûs Csaba elnök a delegációban.

Állásból is aktív

A tízes létszám Athénhoz képest mindenképpen elõrelépést jelentene, akkor nyolcan jutottak ki. Birkózónõ még nem volt a küldöttség tagja, most ellenben csalódást jelentene, ha nem mehetne Pekingbe egyetlen magyar sem.

"Nem lepett meg Bácsi Péter Eb-sikere, hiszen õ azon kevesek egyike, aki fantasztikus fizikumának köszönhetõen állásból is rendkívül aktív. A verseny elõtt mondtam neki, hogy aranyérmes lesz, Pekingben pedig valóra válthatja legszebb álmainkat. Reményeim szerint három aranyéremre is képesek lehetünk az olimpián. A negyvenkét országot felvonultató Eb egyébként a legnehezebb kontinentális selejtezõ volt, hiszen az Ázsia-bajnokságon csak tizenöt nemzet vett részt, míg Amerikában például bizonyos súlycsoportokban csak hatan léptek szõnyegre."

Bácsi még kissé fáradtan, de annál boldogabban elevenítette fel aranyérme történetét: "A döntõ elõtti három meccsemen rendre elvesztettem egy-egy menetet, általában a kezdés nem sikerült, de aztán a végén volt a legkönnyebb dolgom, amikor 2-0-ra vertem török ellenfelemet. Olyan örömmámor volt a csapatban, hogy alig engedték felvenni a melegítõmet, a szõnyegrõl már tuszkoltak volna fel a dobogóra."

Kubában és Vlagyikavkazban

Az elnök Bácsit, Wöller Gergõt és Lõrincz Tamást tartja esélyesnek a végsõ gyõzelemre. Közülük Wöllernek még nincs kvótája, Hatosnak azonban van, és mivel ifjúsági világbajnok, õ sem esélytelen.

Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya is elégedetten tekintett vissza a finnországi Eb-re: "A rendezett anyagi háttérnek köszönhetõen nagyon jól sikerült a felkészülésünk, három hetet edzõtáboroztunk Kubában és Vlagyikavkazban. Wöller bronzérme bizonyítja, hogy ha kvótát szerez, akár az olimpián is felállhat a dobogóra. Rutinos birkózóink közül Ritter Árpád és Aubéli Ottó is reménytelenül rossz sorsolást kapott, de a hátralévõ két kvalifikációs viadalon, ahol egy helyett négy, illetve három kvótát osztanak ki, még javíthatnak."

A kötöttfogásúak felkészülését irányító Struhács György a Bácsinak, illetve az 55 kilóban bronzérmes Módos Péternek címzett dicséreten túl a már biztos pekingi résztvevõ 33 éves Deák Bárdos Mihályról is beszélt: "Misi tamperei búcsúja jelzi, hogy gödörben van, a megváltozott stílus miatt ugyanis sok új technikát kell megtanulnia. Ha sikerül feloldani benne a pszichés gátat, ismét egyenesbe jön."

Marianna megszerzi

Vatai László nõi kapitány jó elõjeleket lát a 63 kg-os Sastin Marianna Eb-bronzérmében: "Még nincs meg a nõi szakág elsõ olimpiai kvótája, de biztos vagyok benne, hogy Marianna a soron következõ kvalifikációs versenyen megszerzi azt."

Hegedûs Csaba bejelentette, hogy Budapest ad otthont június 13. és 15. között a nemzetközi szövetség értekezletének, továbbá, hogy "Birokra, magyar!" címmel kistérségi birkózóprogram indul, amelynek elsõ állomása Marcali lesz ezen a héten.

Az olimpiai kvalifikáció a szabadfogásúak részére a jövõ hét végén folytatódik a svájci Martignyban, majd május elején Varsóban; a kötöttfogásúak májusban Rómában és Újvidéken, a nõk Edmontonban és a svédországi Haparandában selejteznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?