Minden világcsúcs megdőlhet az olimpián

2008.04.11. 15:32
Az amerikai úszók vezetője szerint a Speedo új csodadresszének köszönhetően az augusztusi pekingi olimpián akár az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet. Mások szerint ha így történik, abban jelentős szerepe lesz az IGF nevű, izomnövekedést serkentő doppingszernek.

Az Egyesült Államok úszóinak vezetőedzője szerint akár az összes világcsúcs megdőlhet a pekingi olimpián. Erről Mark Schubert a manchesteri rövidpályás vb alkalmából nyilatkozott, az általa jövendölt rekordeső esélyét a Speedo vadonatúj csodadresszének használatával magyarázva.

Sportszakmai indokokat a szakember nem hozott fel, viszont emlékeztetett rá, hogy a termék február 19-i megjelenése óta az 50 méteres normál medencében szinte egymást érik a világcsúcsok, csaknem kéttucatnyit jegyeztek fel eddig, s négy már született a szerdától zajló angliai rövid pályás világbajnokságon is.

Schubert előrejelzését azt követően adta, hogy az úszósport nemzetközi szövetségének (FINA) vezérkara a múlt héten úgy határozott, nem állít akadályt az új - űrkorszaki high-tech - módi viselete elé, jóllehet, rengeteg ellenzője és hangos kritikusa van a "technológiai doppingnak".

"Egyáltalán nem lepődnék meg, ha valamennyi úszószámban megdőlne a világrekord Pekingben. Remélem, ebből mi, amerikaiak vesszük ki a részünket a legnagyobb mértékben" - mondta Schubert, aki csak azért is lehet az új dressz egyik legfőbb propagálója, mert az időben legutolsó világcsúcsot - csütörtökön - az Egyesült Államok válogatottjának tagja, Jessica Hardy úszta Manchesterben, 50 m mellen.

Az LZR "becenévre" hallgató Speedo-csoda - amelynek létrehozásában a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is kiemelt szerepet vállalt - állítólag két százalékkal javítja használójának gyorsaságát. Ugyanakkor az új rekordidők mögött egyes bírálók szerint nemcsak a dressz, hanem az IGF nevű izomnövekedést serkentő doppingszer áll, amely egyelőre kimutathatatlan.