Ganxsta cserbenhagyta a dartsosokat

2008.05.14. 08:47
A benevezett 350 helyett csak háromszázan dobáltak a hét végén a X. Hungarian Openen, a férfi és a női egyesben is volt magyar döntős, az ifik között a világbajnok Tax Tibor nyert. A visszalépők miatt csúszott a verseny, a szövetség döntése alapján versenyengedély nélküli dartsosok is indultak.

Május 9-11. között rendezték Budapesten a darts Világkupa magyarországi fordulóját, a X. Hungarian Darts Opent.

Vereczkey Lajos, a Magyar Darts Szövetség főtitkára az Indexnek elmondta, az előzetes, 350 fős nevezéssel szemben a visszalépések miatt mintegy háromszázan versenyeztek a BEAC Sportcsarnokában, 207 férfi mellett 40-40 női és ifjúsági dobált. A főtitkár szerint folyamatosan 300-400 ember nézte a versenyt.

A férfi egyénit a holland Michels Mareno nyerte, aki a döntőben Bezzegh Nándort verte 6-3-ra. A magyar az elődöntőben a verseny legnagyobb sztárját, a holland Joey Ten Bergét győzte le 5-3-ra. A női döntőben a cseh Abadzievova Marketa 4-0-ra verte Mayer Ritát, az ifiknél magyar házidöntő volt, az ifjúsági világbajnok Tax Tibor Darányi Zoltánt verte.

A bulvársztárként meghívott, hivatalos versenyengedéllyel rendelkező Ganxsta Zolee cserbenhagyta a szervezőket: benevezett az amatőrversenyre, a férfi egyénire és a férfi párosra is, de a verseny három napja alatt meg sem jelent a helyszínen, családi okokra hivatkozva lemondta a szereplést.

Vereczkey szerint a rendezési hiányosságok ellenére a verseny jól sikerült. Sokaknak nem tetszett, hogy a sok visszalépő miatt rengeteg volt a csúszás. A magyar szövetség a létszám visszaesése miatt engedélyezte az előre be nem nevezett, de a versenyen megjelent dartsosok indulását a Hungarian Openen.

A főtitkár szerint van mit javítani az esemény lebonyolításán, újra fogják tárgyalni megállapodásuk ezen részét a szervező céggel. Vereczkey szerint az ilyen csúszás megengedhetetlen egy nemzetközi eseményen, tervei szerint a szövetség a verseny levezetését a jövőben nem adja ki a kezéből.

A Hungarian Open jelenleg III. kategóriás világranglista-pontszerző verseny. A főtitkár szerint a mostani indulói létszám legalább 400-500 fősre növelésével és a pénzdíj (5000 euró) megháromszorozásával lehetne emelni egy kategóriát. Akkor már BDO-pontokat (British Darts Organization) is kapnának a versenyzők, és szinte biztos, hogy az angolszász dartsosok is megjelennének Magyarországon.

A főtitkár szerint a Hungarian Open egyre jobb, szponzorációs gondjaik nincsenek, de az igazi előrelépést a világ élvonalát jelentő angol versenyzők érkezése jelentené.