Horváth K. a legjobb magyar labdabűvész

2008.05.16. 06:54
Az Index olvasói döntöttek, szavazataik alapján Horváth Kevin, a 15 éves budapesti akrobatikus labdarúgó nyert, ő a sportág első magyar amatőr bajnoka.

A sportág új, utánpótlása alig van, ezért hirdette meg az Első Magyar Freestyle Foci SE az amatőr online bajnokságot. A döntőbe négyen jutottak, a legjobb magyar freestyle-ost az Index olvasói választották ki.

A freestyle a brazil tengerparti fociból, az utcai fociból és a cirkuszi zsonglőrködésből alakult ki, a kreatívitáson és az egyediségen van a hangsúly. A sportág gyors fejlődésében az interneté a legnagyobb szerep, a freestylerek otthon rögzítenek videókat, a neten osztják meg ezeket egymással. Ezzel a módszerrel szervezték meg az első magyar amatőr online freestylefoci-bajnokságot is.

A 23 pályázóból a háromtagú zsűri (Németh Ádám; Kovács Péter, a freestylefoci.hu freestyle csapat tagja; Anders Solum norvég freestyler) választotta ki a legjobb nyolcat, tovább kieséses rendszerben ment a verseny.

A döntőbe Horváth Kevin (HK) és Laczik László (Lacinho) került, a kisdöntőben a harmadik helyért Szipocs József (Tufcso) és Schalk Zsolt (Schalk) közül kellett választani.

A döntőben HK nyert, 1205 szavazatot kapott az olvasóktól, Lacinho 1101-et. A harmadik helyre Tufcso jött be 818-cal, aki biztosan verte a 253 szavazatot gyűjtő Schalkot.

HK 15 éves, budapesti, szereti a nehéz és hosszú kombinációkat. Közgazdasági középiskolába jár, jelenleg a nulladik, nyelvi előkészítő évfolyamba. Kevin az Indexnek elmondta, tanárai tudnak hobbijáról, szerencsére támogatják is. Másfél éve freestyle-ozik, a játszótéren, foci közben ismerkedett meg a játékkal.

Az interneten utánanézett, onnan gyűjtötte és gyakorolta a trükköket, így akadt rá a freestyefoci.hu-ra is. Saját értékelése szerint a lábmunka az erőssége, a ground (cselezős trükkök, labda a földön) még gyengébben megy.

Németh Ádám, az Első Magyar Freestyle Foci SE elnöke az Indexnek elmondta, 10-15 pályázóra számított, ennél jóval többen, huszonhárman indultak a versenyen. A döntősök a selejtezővel együtt négy egymástól független videót küldtek be. Az elnök szerint ne csak az indulók száma, de a pályaművek színvonala is felülmúlta várakozásaikat.

A rájátszás alatt a zsűri vágatlan videókat is kért a pályázóktól. Németh szerint egy vágatlan videóból jobban kiderül a versenyző tehetsége, nem lehet annyit hibázni, mint egy vágott és szerkesztett felvételen.

Az elnök szerint papírforma-eredmény született, a zsűri egyetért a közönséggel, valóban HK volt a legjobb.

HK, a győztes