Két újabb kajakos hagyta ott Fábiánnét

2008.05.21. 21:50
Lehet, hogy már Kovács Katalin keddi távozása előtt elhatározta a Kozák, Szabó kajakpáros, hogy szerdán ők is elhagyják a nyers stílusáról és vasfegyelméről ismert Fábiánné Rozsnyói Katalint. Az elmúlt évek legsikeresebb szakemberével már csak öten dolgoznak, nekik igazán a négyesben lehet szerepük, vagy abban sem. Fábiánné három pekingi aranyra készült, de lehet, hogy három versenyzője sem lesz az olimpián.

Szerdán fél négytől ült össze a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége, de már nem arról tanácskozott, miként lehet kibékíteni Janics Natasát korábbi edzőjével. Ellenben azzal szembesült, hogy a kedden távozó Kovács Katalin után szerdán a frissen Európa-bajnoki címet szerzett Kozák Danuta és Szabó Gabriella is elhagyja Fábiánné csoportját. A páros a harmadik számú a hazai mezőnyben, de így is simán nyerte az ötszázas versenyt Milánóban.

A két versenyző már Szegeden is tartózkodik, egyelőre nem ismert, hogy az edzőnő rúgta-e ki őket, vagy előre elhatározták, hogy Sári Nándor irányítása alatt folytatják.

Csonka Gábort, a szegedi egyesület vezetőjét váratlanul érte, hogy a páros is a szegedi pályán tűnt fel, vagyis vélhetően nem készítették elő a távozásukat, és lehet, hogy Kovács különválása adta meg a döntő lökést.

Mivel a kettős is Szegedet választotta, így akár egy újabb négyes is összeülhet, amely nem lenne esélytelen a Paksy vezette, az Európa-bajnokságon ezüstig jutott alakulat ellen.

Még az is előfordulhat tehát, hogy az előzetesen három olimpiai aranyat tervező Fábiánné három versenyzőt sem lesz képes kijuttatni Pekingbe. Pillanatnyilag Paksy Tímea és Benedek Dalma mellett Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra és Patyi Melinda edz Fábiánnéval, nekik leginkább egy ütőképes négyesre lenne esélyük.

Az elnökségi ülésen arról határoztak, hogy a válogatási elveket semmilyen személyes ambíció miatt nem változtatják meg. A júniusban kezdődő olimpiai válogatás eredményei alapján Angyal Zoltán szövetségi kapitánynak továbbra is lehetőséget adnak arra, hogy az edzőkkel konzáltalva javaslatot tegyen a legjobb egységek kialakítására. Az elnökség egyben felszólítja a szövetségi kapitányt, hogy vizsgálja meg, Kovács Katalin edzőváltása után milyen erőforrásokra, személyi és anyagi feltételekre van szükség a sikeres olimpiai szereplés érdekében. A szövetség célja, hogy valamennyi szakágban egyenlő, egyszersmind kiváló feltételek között készülhessenek az egyes műhelyekez tartozó edzők és versenyzők.