2009-től Moto GP-futam Magyarországon

2008.07.23. 11:39 Módosítva: 2008.07.23. 14:03
Keszthely mellett építenek pályát, a Balatonringet, amin Valentino Rossi és Talmácsi legalább 2013-ig versenyez jövő szeptembertől.

Moto GP-futamot rendezhet 2009-től Magyarország, jelentette be szerdán Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési- és gazdasági miniszter.

228485 Balaton+ring+project+unveiled+for+projected+Hungarian+Gra

A gyorsasági motoros világbajnoki verseny egy dél-balatoni falu közelében, Sávoly mellett lesz. Az 580 fős, Keszthely melletti településnek nincs pályája, azt, a Balatonringet a következő egy évben fogják felépíteni – tudta meg az index.hu Bajnaitól.

A miniszter elmondta, 40 milliárd forintos beruházás készül a Balaton-parton, aminek legnagyobb részét egy spanyol befektető, a Talmácsi 250-es csapattársait is szponzoráló Sedesa nevű cég finanszírozza.

A miniszter még nem árulta el, Magyarország mekkora összeggel száll be, de később ezt is közlik. Az építkezés idén szeptemberben indul, a pálya 4650 méter hosszú lesz, és a valenciai, stadionszerű létesítményre fog hasonlítani. A nyomvonal kialakításánál a hétszeres világbajnok Valentino Rossi és Talmácsi véleményét is meghallgatják.

Az első futam időpontja 2009 szeptembere, 2010-től tavasszal, április-május környékén lesz a nagydíj. A szerződést öt évre kötötték, azaz 2013-ig biztosan jön hazánkba a versenysorozat.

Talmácsi Gábor így jövőre itthon indulhat, aminek nagyon örül, és elárulta, akkor már a 250-es kategóriában áll rajthoz. Természetesen a másik két osztály, a 125 és a Moto GP mezőnye is hazánkba jön, az összes nagy sztárral, Valentino Rossival, Casey Stonerrel és társaikkal.

A vb legutóbb 1992-ben járt Magyarországon, akkor és két évvel korábban a Hungaroringen volt verseny.

Jövőre 110-140 ezer rajongót várnak a rendezők, ami a leglátogatottabb spanyolországi futamok nézőszámának felel meg.

A Moto GP-verseny gazdasági háttere

A Magyar Turizmus Zrt. egy 100%-os tulajdonában álló leányvállalatot alapított a magyarországi MotoGP futamok szervezése céljából. A pálya üzemeltetésére létrejött egy 30%-ban a Magyar Turizmus Zrt. és 70%-ban a spanyol Worldwide Circuit Management S.L. (WCM) tulajdonában álló társaság, a Balatonring Zrt. A Balatonring mögött álló WCM évek óta világszerte sikeresen végzi hasonló motorversenypályák üzemeltetését és MotoGP futamok rendezését. A Magyar Turizmus Zrt. leányvállalata, a Hun-Ring megszerezte a magyarországi MotoGP futamok rendezésére vonatkozó licencjogokat öt évre. A MotoGP pályát a Sedesa építi fel, majd a minél sikeresebb kihasználás érdekében átadja üzemeltetésre a Balatonring Zrt. részére. Utóbbi cég vállalta a versenyszervezési feladatokat is.