Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárdot ér a veretlen magyar csodaló

2008.09.02. 19:00 Módosítva: 2008-09-02 18:56:43
Tizedik nagydíját is megnyerte Overdose, két és fél testhosszal győzött Baden-Badenben. A hároméves csődör eddig 35 millió forintot nyert magyar tulajdonosának, a németországi győzelemmel kivívta a jogot, hogy a világ egyik legrangosabb versenyén, az októberi párizsi nagydíjon indulhasson.

Tizedik futása után is őrzi veretlenségét a magyar csodaló, ahogyan a német sajtó nevezi Overdose-t. A hároméves angol telivér pályafutása eddigi legjelentősebb futamát, Európa legpatinásabb lóversenyét, a 70 ezer euró (kb. 17 millió forint) összdíjazású 138. Goldene Peitschét is könnyedén, 2 és fél hosszal nyerte a németországi Baden-Badenben. A hatfős, 1200 méter hosszú futamot, amelyen hároméves és annál idősebb lovak indulhattak, 14 000 néző látta a helyszínen.

A magyar ló, nyergében a német Andreas Suboriccsal, végig vezetett, rajt-cél győzelmet aratott, 1:08.2 perces idejénél az elmúlt húsz évben csak kétszer futottak jobbat. Overdose mostani sikerével kivívta a jogot, hogy a világ egyik legrangosabb versenyén, az októberi párizsi nagydíjon indulhasson. A szakértők szerint a világon idomitásban álló egymillió ló közül ezen a versenyen a húsz legjobb vesz részt.

Ribárszki Sándor, Overdose trénere az Indexnek elmondta, Párizsban is a német Suborics üli a lovat, ott valószínűleg ezer méteren indítják, az a táv még inkább fekszik neki. A tréner szerint Overdose 4-5 évesen, tehát egy-két év múlva lesz a csúcson.

DSCF3276

Ribárszki szerint a ló - adottságai alapján -1600 méterig bármely távon jó eredményeket érne el, a felkészülésnél nemcsak sprinteket, hanem hosszabb távokat is futtatnak vele. Szorgalmas állat, szikár alkatú, szeret dolgozni; inkább visszafogni kell, mint hajtani.

A tréner úgy véli, hiába az edzésterv, a napi edzésmunka alapvetően a lovon múlik. Overdose nem egyszerű eset, néha az edzője idegeire megy.

Overdose-t csikó korában 3 ezer euróért (750 ezer forint) vették, jelenlegi értéke kb. 4 millió euró (szűk egymilliárd forint), ezen a szinten ez az általános.

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa az Indexnek elmondta, lova eddig 140 ezer eurót (35 millió forint) keresett, a németországi futamon 42 ezer eurót (bő tízmillió forint) és egy 13 500 eurós aranyostort hozott az első hely.

A nyeremények tizede a tréneré, a többi a tulajdonosé, de Mikóczy szerint ebből a sportból megélni nem lehet, a versenyeztetés, az utaztatás költségei miatt a lótartás inkább viszi, mint hozza a pénzt.

Overdose-nak Németországban hatalmas sikere van (Magyarországon szinte ismeretlen), ennek ellenére értéke inkább csak eszmei, ezek az állatok ritkán cserélnek gazdát.

Overdose kedden este érkezik vissza Németországból Dunakeszi-Alagra, és néhány napos pihenő után megkezdi a felkészülést a párizsi világversenyre.A francia fővárosban eddig csupán egyetlen magyar idomítású telivér futott ilyen kvalitású versenyben, még az 1870-es években a szintén veretlen Kincsem.

Vasárnap a Kincsem-díj előtt a Kincsem Parkban felvezetik Overdose-t. A magyar közönség valószínűleg utoljára láthatja, hiszen ha Párizsban jól fut, a lósportban meghatározó arab olajmilliárdosok visszautasíthatatlan ajánlatot tehetnek érte.