Egymilliárdot ér a veretlen magyar csodaló

2008.09.02. 19:00 Módosítva: 2008.09.02. 18:56
Tizedik nagydíját is megnyerte Overdose, két és fél testhosszal győzött Baden-Badenben. A hároméves csődör eddig 35 millió forintot nyert magyar tulajdonosának, a németországi győzelemmel kivívta a jogot, hogy a világ egyik legrangosabb versenyén, az októberi párizsi nagydíjon indulhasson.

Tizedik futása után is őrzi veretlenségét a magyar csodaló, ahogyan a német sajtó nevezi Overdose-t. A hároméves angol telivér pályafutása eddigi legjelentősebb futamát, Európa legpatinásabb lóversenyét, a 70 ezer euró (kb. 17 millió forint) összdíjazású 138. Goldene Peitschét is könnyedén, 2 és fél hosszal nyerte a németországi Baden-Badenben. A hatfős, 1200 méter hosszú futamot, amelyen hároméves és annál idősebb lovak indulhattak, 14 000 néző látta a helyszínen.

A magyar ló, nyergében a német Andreas Suboriccsal, végig vezetett, rajt-cél győzelmet aratott, 1:08.2 perces idejénél az elmúlt húsz évben csak kétszer futottak jobbat. Overdose mostani sikerével kivívta a jogot, hogy a világ egyik legrangosabb versenyén, az októberi párizsi nagydíjon indulhasson. A szakértők szerint a világon idomitásban álló egymillió ló közül ezen a versenyen a húsz legjobb vesz részt.

Ribárszki Sándor, Overdose trénere az Indexnek elmondta, Párizsban is a német Suborics üli a lovat, ott valószínűleg ezer méteren indítják, az a táv még inkább fekszik neki. A tréner szerint Overdose 4-5 évesen, tehát egy-két év múlva lesz a csúcson.

DSCF3276

Ribárszki szerint a ló - adottságai alapján -1600 méterig bármely távon jó eredményeket érne el, a felkészülésnél nemcsak sprinteket, hanem hosszabb távokat is futtatnak vele. Szorgalmas állat, szikár alkatú, szeret dolgozni; inkább visszafogni kell, mint hajtani.

A tréner úgy véli, hiába az edzésterv, a napi edzésmunka alapvetően a lovon múlik. Overdose nem egyszerű eset, néha az edzője idegeire megy.

Overdose-t csikó korában 3 ezer euróért (750 ezer forint) vették, jelenlegi értéke kb. 4 millió euró (szűk egymilliárd forint), ezen a szinten ez az általános.

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa az Indexnek elmondta, lova eddig 140 ezer eurót (35 millió forint) keresett, a németországi futamon 42 ezer eurót (bő tízmillió forint) és egy 13 500 eurós aranyostort hozott az első hely.

A nyeremények tizede a tréneré, a többi a tulajdonosé, de Mikóczy szerint ebből a sportból megélni nem lehet, a versenyeztetés, az utaztatás költségei miatt a lótartás inkább viszi, mint hozza a pénzt.

Overdose-nak Németországban hatalmas sikere van (Magyarországon szinte ismeretlen), ennek ellenére értéke inkább csak eszmei, ezek az állatok ritkán cserélnek gazdát.

Overdose kedden este érkezik vissza Németországból Dunakeszi-Alagra, és néhány napos pihenő után megkezdi a felkészülést a párizsi világversenyre.A francia fővárosban eddig csupán egyetlen magyar idomítású telivér futott ilyen kvalitású versenyben, még az 1870-es években a szintén veretlen Kincsem.

Vasárnap a Kincsem-díj előtt a Kincsem Parkban felvezetik Overdose-t. A magyar közönség valószínűleg utoljára láthatja, hiszen ha Párizsban jól fut, a lósportban meghatározó arab olajmilliárdosok visszautasíthatatlan ajánlatot tehetnek érte.