Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Futballista edzi a csodagyerek sakkozót

2008.09.11. 13:27 Módosítva: 2008-09-12 16:29:05
13 és fél éves sem volt, amikor nemzetközi nagymesteri címet szerzett, még nincs tizennyolc, de már vezeti a világranglistát a sakkvilágbajnok előtt. A norvég Magnus Carlsen már nem csodagyerek, több annál. Pedig neves felkészítői sincsenek.

Ugyan még nem hivatalos, mert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csak október elsején teszi közzé világranglistáját, már több norvég lap kiszámolta, Magnus Carlsen átveszi a vezetést. Az indiai világbajnok, Vishwanathan Anand a második helye szorul.

“Ilyen fiatalon még senki sem állt a ranglista élén, hiszen Magnus Carlsen csak november végén lesz tizennyolc éves. Kaszparov is csak húsz év felett került a rangsor élére, és most már nyilvánvalóan érthető, miért nevezte az orosz klasszis a norvégot a legnagyobb tehetségnek” - mondta Kállai Gábor egykori szövetségi kapitány.

carlsen

Hozzátette, Carlsennek nincsenek nagynevű segítői, páratlan tehetsége révén maga emelkedett ilyen magasra.

Carlsen edzője Simon Agdestein, aki nemcsak a sakkban, hanem a labdarúgásban is kiváló eredményeket ért el. Válogatottságig jutott, mi több, a csehek ellen gólt is szerzett. Carlsen az ő hatására iratkozott be arra a sportakadémiára tizennégy éves korában, amelynek Agdestein pillanatnyilag is a vezetője. Carlsen példaképének köszönhetően imádja a futballt, de korántsem űzi komoly szinten.

“A tanítvány először 2006-ban verte meg a mestert, figyelemre méltó nemzetközi eredményeit ettől kezdve érte el, mindegyik tornán számolni kellett vele” - jegyezte meg Kállai.

A nagymester úgy gondolja, szerte a világban nagyon örülnek Carlsen előretörésének, mert a világklasszisokkal ellentétben nemcsak a nagy tornákat részesíti előnyben, a kisebbeken is bátran asztalhoz ül.

“Szimpatikus, mert sokat veszít, sokszor kockáztat. És persze még többet nyer. Harcos, kreatív sakkot játszik, nem érdekli a vereség, csak a problémák megoldása. Önfeledten vállalkozik, nagy szerepe lehet a sakkozás megújításában” - összegzett Kállai.