Futballista edzi a csodagyerek sakkozót

2008.09.11. 13:27 Módosítva: 2008.09.12. 16:29
13 és fél éves sem volt, amikor nemzetközi nagymesteri címet szerzett, még nincs tizennyolc, de már vezeti a világranglistát a sakkvilágbajnok előtt. A norvég Magnus Carlsen már nem csodagyerek, több annál. Pedig neves felkészítői sincsenek.

Ugyan még nem hivatalos, mert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csak október elsején teszi közzé világranglistáját, már több norvég lap kiszámolta, Magnus Carlsen átveszi a vezetést. Az indiai világbajnok, Vishwanathan Anand a második helye szorul.

“Ilyen fiatalon még senki sem állt a ranglista élén, hiszen Magnus Carlsen csak november végén lesz tizennyolc éves. Kaszparov is csak húsz év felett került a rangsor élére, és most már nyilvánvalóan érthető, miért nevezte az orosz klasszis a norvégot a legnagyobb tehetségnek” - mondta Kállai Gábor egykori szövetségi kapitány.

carlsen

Hozzátette, Carlsennek nincsenek nagynevű segítői, páratlan tehetsége révén maga emelkedett ilyen magasra.

Carlsen edzője Simon Agdestein, aki nemcsak a sakkban, hanem a labdarúgásban is kiváló eredményeket ért el. Válogatottságig jutott, mi több, a csehek ellen gólt is szerzett. Carlsen az ő hatására iratkozott be arra a sportakadémiára tizennégy éves korában, amelynek Agdestein pillanatnyilag is a vezetője. Carlsen példaképének köszönhetően imádja a futballt, de korántsem űzi komoly szinten.

“A tanítvány először 2006-ban verte meg a mestert, figyelemre méltó nemzetközi eredményeit ettől kezdve érte el, mindegyik tornán számolni kellett vele” - jegyezte meg Kállai.

A nagymester úgy gondolja, szerte a világban nagyon örülnek Carlsen előretörésének, mert a világklasszisokkal ellentétben nemcsak a nagy tornákat részesíti előnyben, a kisebbeken is bátran asztalhoz ül.

“Szimpatikus, mert sokat veszít, sokszor kockáztat. És persze még többet nyer. Harcos, kreatív sakkot játszik, nem érdekli a vereség, csak a problémák megoldása. Önfeledten vállalkozik, nagy szerepe lehet a sakkozás megújításában” - összegzett Kállai.