Nem hitték el, hogy Pars nem ezüstérmes

2008.10.07. 11:20 Módosítva: 2008.10.07. 12:23
Nem telik el úgy egyetlen napja sem a pekingi olimpián negyedik helyezett kalapácsvető Pars Krisztiánnak, hogy ne gondolna arra, miért nincs még döntés az ügyében. Ha a pozitív mintát adó két érmes fehéroroszt kizárják előle, olimpiai ezüstérmes a szombathelyi atléta, akit lelkileg megvisel az ügy, mert lépten-nyomon gratulálnak neki. Máskor gyorsabban döntöttek.

Október tizenhetedikéig kapott haladékot arra a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon, hogy bizonyítsa igazát, és tisztázza magát, miért lett mindkettőjük pekingi tesztje pozitív. A versenyt augusztus tizenhetedikén rendezték, vagyis pontosan két hónapot adtak a két érintettnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntéshozói arra, hogy bizonyítsák: akaratukon kívül lett magasabb a tesztoszteronszintjük.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára, Gyulai Márton nagyon csalódott volt, amikor megtudta, mégsem hoznak döntést szeptemberben az ügyben.

A döntésre türelmesen vár a negyedik helyen végzett Pars Krisztián is, hiszen ha kizárnák a két atlétát, akkor máris ezüstérmes lehetne.

„Megdöbbentek a sportágban élők, miért nincs már döntés, különösen, mert más esetekben – akár Annus Adriánét is említhetném – sokkal gyorsabban hozták meg az ítéletet. Mindig előhozakodnak valamivel. Nem tudok mit mondani, miért alakult így, de valami van. Hogy mi? Magam sem tudom” – mondta az Indexnek a szombathelyi atléta.

Hozzátette, a szeptember végi japán versenyen már úgy mutatták be, mintha ezüstérmes lenne, Murofosit pedig mint harmadik helyezettet. A címvédő japán a versenyben ötödik lett. „Aztán kicsivel később hozzátették, én vagyok ennek az ezüstnek a legfőbb várományosa” – magyarázta Pars.

"Nem telik el egyetlen nap sem, hogy ne gondolnék erre, lelkileg nem könnyű a helyzet, mert rendre megállítanak az utcán, mikor kapom már meg végre az érmemet. Nem tudok mit mondani, csak azt, hogy nem élem bele magam, türelmes vagyok. De rossz ez az egész, lezárulhatna már” – mondta.

Pars a döntőre is sokat gondol, arra, hogy miért nem tudott kitámasztani, mert akkor legyőzhette volna a két fehéroroszt. „Százötvennel mész az autópályán, és hirtelen megállsz. Ez egy ilyen érzés. Csak rossz helyen volt a lábam” – állította.

Edzője, Németh Pál, akinek még nincs olimpiai érmes tanítványa, szintén higgadtan szemléli a fejleményeket, nem kell egymást nyugtatgatniuk, csak nem értik, miért a huzakodás, mit vethet be a fehérorosz sportdiplomácia.