Meghallgatása nélkül büntették Kovács Katalint

2008.10.08. 18:15 Módosítva: 2015.05.21. 03:43
Egyetlen olimpiai bajnokát, a kajakos Kovács Katalint megbüntette, és nem hosszabbít vele szerződést az MTK. Kovács ellen még az olimpia előtt fegyelmi indult, a klub elnöksége ezt egyhangúlag helybenhagyta. Az ügyvéd megdöbbent, mert meg sem védhették magukat, Baráth Etele, a szövetség elnöke is értetlenkedik.

Az MTK elnöksége egyhangúlag helybenhagyta a fegyelmi bizottság augusztusi elmarasztaló határozatát, és úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg Kovács Katalin 2008. december 31-én lejáró szerződését.

A klub MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a határozat részletes indoklását a versenyző jogi képviselője kapja meg.

Kovács ügyvédjét, Fábry Györgyöt erre az elnökségi ülésre nem hívták meg, sem értesítést, sem idézést nem kapott rá. „Az egész ügynek ez már tényleg a non plusz ultrája” – magyarázta az Indexnek, mielőtt a határozatról értesült volna.

A kétszeres olimpiai és huszonháromszoros világbajnok ellen egyesülete azért indított fegyelmi eljárást, mert Kovács a válogatókon nem klubtársaival ült egy hajóban, és ezzel cserbenhagyta az MTK-t.

Kovács az olimpián egyesben negyedik lett - edzője, Sári Nándor szerint a lelki hadjáratnak köze volt a gyengáébb szerepléshez -, párosban aranyérmes, négyesben pedig második.

01

A fegyelmi testület úgy határozott, hogy vonják meg Kovács prémiumát – körülbelül 1,2 millió forint -, a döntés ellen a versenyző és ügyvédje fellebbezést nyújtott be, ezt követően ült össze szerda délután három órátó az egyesület elnöksége, amelyik egyben a fellebbviteli testület szerepét is betöltötte.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetőit sem értesítették az ügyről, a főtitkár távollétében az ügyeket vivő Vékássy Bálint nem tudott arról, hogy délután tárgyalnak.

Baráth Etele elnök kérte a klubtól, hogy az olimpia előtt ne hozzanak döntést, mégis megtartották a fegyelmi tárgyalásokat, a pekingi útra Kovács ezeknek tizenhat oldalas jegyzőkönyvét kapta meg, amikor hazatért, akkor a virágcsokor mellé a fegyelmi határozatot is.

Miután Fábry meghallotta a határozatot, csak annyit mondott, hogy döbbenetes, ami történt. A nászútjáról hétfőn hazatérő Kovács türelmet kért, amíg kommentálja a döntést. "Szeretnénk kézhez kapni az indoklást, utána döntünk" - összegzett az ügyvéd.

„Nem nagyon változott a véleményem, már korábban is hangoztattam, az eljárás jogi értelemben nem elfogadható, mert sportfegyelmit csak szakszövetség indíthat. Lehet, hogy Kovács szerződésszegést követett el, de jogszerű eljárásban meg kell védenie magát. Tudtommal, ezt nem kapta meg, nem hagytak erre lehetőséget” – mondta az Indexnek Baráth Etele.

„Nem értem ezeket az eljárási módokat. Teljesen értetlenül állok, és nem azért, mert megfelelő értesítést nem kaptam. 14 éve, mióta vezetem a szövetséget, ilyen nem fordult elő. Mit mondhatnék? Nem pozitív cselekedet a sportágra nézve” – jelentette ki.

Baráth hozzátette, Kovács nem kívánta meghosszabbítani a szerződését, de rendkívül furcsának találja, hogy ennek egy kirúgással mennek elébe. „Nem így szokás, ezt máshogy kell. Leülünk, és végigtárgyaljuk az egészet.”

Az Index úgy tudja, hogy az MTK vezetői nem viselték el, hogy Kovács a tudtuk nélkül döntött, ezért büntették meg.