A magyar sport 8%-ot bukott a válságon

2008.10.18. 17:26
A gazdasági világválság hatására átdolgozott költségvetésben a magyar sport is az eredetihez képest kevesebbet kap az eredetihez képest, jelentette be Gyenesei István a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén. Az olimpiáról szóló összesített jelentés szerint alapvetően a pénzhiány befolyásolta a sportolók teljesítményét.

Az új költségvetésben az eredetihez képest nyolc százalékkal csökken a sportra szánt összeg, ezen belül sportegészségügyre 50, utánpótlásra 34 százalékkal több jut, mint idén - jelentette be Gyenesei István a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén, amelyen a tagság elfogadta a pekingi szereplésről szóló sportszakmai értékelést.

A sportért felelős önkormányzati miniszter elmondta, az eredeti tervezetben éppen akkora összeg szerepelt, mint 2008-ban, ami, figyelembe véve, hogy idén ennek egy része az ötkarikás felkészülésre járt, összességében növekedést jelentett volna. Gyenesei hangsúlyozta, a minisztérium más ágazatainál 12 százalékos csökkenés történt a gazdasági világválság hatására átdolgozott büdzsében, a sport területén csak nyolc százalék. Az ez évihez képest sportegészségügyre ötven, utánpótlásra 34 százalékkal több jut, a versenysport és a köztestületek támogatása ugyanannyi marad.

Gyenesei István ismét jelezte, a Sportkórház területén sportegészségügyi központ létrehozását szeretné elérni, az olimpiai aranyak megnyerését pedig az iskolában kell elkezdeni. Kiemelte, soha ekkora nem volt az állami olimpiai támogatás mértéke, mint Peking előtt, és egyben a saját bevételek növelésének fontosságára hívta fel a szövetségek figyelmét.

"Nem felelősök keresése, hanem a felelősség megtalálása a cél" - mondta Gyenesei, hozzátéve, a szövetségek egy része túlvállalta magát az olimpiára a nagyobb támogatás érdekében.

Schmitt Pál MOB-elnök azt mondta, mindenben igyekeznek együttműködni az állami sportvezetéssel a sikeresebb londoni eredmények érdekében.

A pekingi szereplésről szóló összesítő jelentés szerint négy alapvető probléma befolyásolta a teljesítményt: az egyesületi rendszer folyamatos leépülése, az edzők és sportszakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülésének alacsony szintje, a pénzügyi források szűk mértéke és kedvezőtlen időbeli elosztása, valamint a sporttudományos és sportegészségügyi háttér hiányosságai. A hozzászólók is a sportlétesítmények állapotára, az utánpótlás-nevelés, a szakemberképzés és a sportegészségügy fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az összesítés szerint a mérsékelt eredményességre (10 érem, közte három arany) rányomta a bélyegét a kiemelten támogatott öttusa kudarca, a cselgáncsozók és az evezősök várakozáson aluli szereplése, valamint a nagy hagyományokkal rendelkező sportágak közül a súlyemelés és a torna eredménytelensége.

Az érmeket, pontokat szerzett sportágak közül a vívás, a birkózás, az atlétika, az ökölvívás és a sportlövészet nem tudta beváltani előzetesen megfogalmazott vállalásait.

A közgyűlés több ponton módosította az alapszabályt, a legfontosabb változás, hogy a jövőben a főtitkárt nem a tagság választja, hanem a MOB elnökének javaslata alapján a vezetőség nevezi ki.

MOB-érdemérmek

A díjazottak: Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Molnár Zoltán, a pekingi olimpiai csapat vezetője, Konrád János, a MOB elnökségi tagja, Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke.