Nem szabad pénzért játszani, adják úgyis

2008.11.05. 10:38 Módosítva: 2008.11.07. 10:16
A 14-szeres magyar dartsbajnok Bezzeg Nándor megnyerte a kelet-európai versenyzőknek rendezett prágai selejtezőt, indulhat a profik decemberi világbajnokságán Londonban.

Bezzeg Nándor bejutott a PDC (Professional Darts Corporation) világbajnokságára. A versenyt a londoni Alexandra Palace-ban rendezik, 2008. december 19. és 2009. január 4. között. Bezzeg a közép-európai országoknak rendezett kvalifikációs versenyt nyerte, a torna első díja egy első körös hely a világbajnokság főtábláján, írja magyardarts.hu.

Bezzeg Nándor az Indexnek elmondta, a prágai verseny lebonyolítása megegyezett a világbajnokság rendszerével. 64-es tábláról indultak, 6 meccset kellett hozni a tornagyőzelemhez, először 5, majd 6 és 7 játékot kellett nyerni.

bezzegnandor

A PDC-világbajnokságot a steelszakágban rendezik, a magyar dartsos (bár 14-szeres magyar bajnok, és nyert már nemzetközi versenyeket) ezt tartja eddigi legjobb eredményének. A PDC a profiliga csúcsa, tavaly még csak az előselejtezőre lehetett bejutni a kelet-európai selejtező megnyerésével, idén először azonnal a főtáblára.

A vébén 70 fős lesz a mezőny, 12 játékos, köztük a német profiliga elsője, a japán és a kínai bajnok előselejtezőt játszik a 64-be kerülésért.

A világbajnokságon a tenisztornákon használatos lebonyolítással dolgoznak, a kiemeltek (a sportág legnagyobbjai, Phil Taylor, Raymond Barneveld, John Part, Wayne Mardle) is játszanak az első fordulótól. Az első két kiemelt csak a döntőben találkozhat, ha eljut odáig.

A PDC két napra vendégül látja a versenyzőket, fizeti az utazásukat, a szállást és az ellátást. A harmadik naptól a verseny önellátó, aki idáig eljut, már annyi pénzt nyer, hogy ekkora költség nem okoz gondot neki. A magyar dartsos azzal, hogy bejutott, már keresett 6000 fontot (bő 1,9 millió forint). Bezzeg szerint soha nem szabad a pénzért játszani, megzavarná a koncentrációt; azt úgyis adják, ha kiérdemli a versenyző.

A 37 éves Bezzeg félig amatőr, anyagbeszerzőként dolgozik. A Gilde klub támogatja, így neki minimális pénzt már hoz a darts. Nős, kisfia 8, kislánya 5 éves. Erre a versenyre sem készül külön, a mentális edzés, a pszichés felkészülés amúgy is fontosabb, mint a technikai. A darts szezonális sportág, őszi-tavaszi rendszerben zajlik, nyáron nincs komoly esemény.

Steel és soft

A darts két szakága a soft és a steel. A softnál műanyag hegyű nyilakkal dobnak gépi, automata táblára, amely nyilvántartja a találatok számát és értékét is, ilyen gépekkel találkozhatunk játéktermekben és a sörözőkben is. Ez a szakág az elterjedtebb, mert jó szabadidős tevékenység, a magyarok is ebben eredményesebbek. A nemzetközi mezőny steelben erősebb, a sportágat kitaláló angolok inkább ezt játsszák. A steel a darts hagyományos szakága, ennél a versenyformánál a dartsosok fémhegyű nyilakkal céloznak a növényi rostokból préselt táblára.