Lehet, hogy Pars mégsem kap ezüstöt?

2008.12.09. 14:22
Nem biztos, hogy magyar szempontból kedvező ítélet születik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának szerdától péntekig tartó ülésén, amelyen napirendre kerül a fehéroroszok doppingolással vádolt kalapácsvetőinek ügye. Eltiltásuk esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztiáné lenne a pekingi olimpiai ezüstérem.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi és jogi igazgatója az MTI-nek azt mondta, ötven százalék esélyt lát arra, hogy Pars másodiknak lépjen elő. "A fegyelmi bizottság nem szokványos módon járt el, amikor felfüggesztette eljárását, s további írásos dokumentumokat kért be” - nyilatkozta Nagy.

„Az is szokatlan, hogy a fegyelmi bizottság átadta döntési hatáskörét a végrehajtó bizottságnak. Ezt megteheti, mivel a vb felettes szervnek számít, de kérdés, miért volt erre szükség. Ez a két eset is mutatja, hogy a tényállás bizonytalan abban a kérdésben, történt-e doppingvétség."

Nagy jelezte, a vb három módon dönthet: helyben hagyja az eredeti végeredményt, eltiltja a két fehérorosz versenyzőt, vagy további eljárást ír elő. "Jogászi gondolkodásom azt mondja, korántsem olyan egyértelmű az eset, amilyennek szeretnénk látni" - tette hozzá az igazgató.

A pekingi játékokon második Vagyim Gyevjatovszkijnak és az ott bronzérmes Ivan Tyihonnak szeptemberben a NOB október 17-ig adott haladékot, hogy bizonyítékokkal alátámasztott magyarázatot adjanak, miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint. Később a NOB novemberi döntést jelzett, de erre végül csak december 10-12-én, a végrehajtó bizottság ülésének keretében kerülhet sor.

A két nehézatlétának az augusztus 17-ei pekingi döntőn levett mintájában volt túl magas a tesztoszteronszint. Ha bűnösnek találják őket, elveszthetik az érmeiket, s ez esetben az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Parshoz kerülne.