A legkisebb aranyérmes lehet Izland

2008.08.23. 22:03 Módosítva: 2015.05.21. 04:33
A jelenlegi adatok szerint Izland lesz a lakosságszámra legkisebb olimpiai aranyérmet szerző ország a nyári játékokon, amennyiben a férfi kézilabda-válogatottjuk legyőzi Franciaországot a vasárnapi döntőben. Eddig a Bahamáké volt ez a dicsőség.

Szőrös, hosszú hajú férfiak sírtak, ölelkeztek, lapogatták egymást szombaton Pekingben, néhány másodperccel azután, hogy oktattak a pályán, fantasztikus játékukkal szabályosan megalázták az ellenfelet. Izland férfi kézilabdázói 36-30-ra győztek Spanyolország ellen az olimpiai elődöntőben.

izlandkezi

Ha Snorri Gudjohnsonék vasárnap Franciaországot is legyőzik, azzal többszörösen is sporttörténelmet írnak. Az lenne ugyanis Izland első aranya az olimpiákon. A szigetországnak eddig három érme volt, egy ezüst és két bronz a nyári játékokról, a télieken még nem sikerült a dobogón végezni.

Ami ennél is érdekesebb, hogy ezzel az északi sziget a nyári olimpiák történetének legkisebb lélekszámú aranyérmesévé lépne elő. A Wikipedia alapul vett adatai szerint Izlandon jelenleg valamivel, körülbelül tizenötezerrel kevesebben laknak, mint a Bahamákon. Ez azért érdekes, mert eddig a karibi szigeteké volt az elsőség. Vitorlázóik és atlétáik eddig három elsőséget gyűjtöttek.

Az abszolút győzelmet úgy tűnik nem lehet elvenni Liechtensteintől. A németnek született, de a hercegségbe letelepedett Hanni Wenzel révén ugyanis két aranya is van a téli játékokról a jelenleg mindössze 35 ezres nagyhercegségnek.