A magyarok dobásaitól retteg a világ

2008.08.06. 21:00 Módosítva: 2008.08.06. 21:20
A hatfős magyar cselgáncsválogatotton nagyban múlhat az egész magyar olimpiai csapat eredményessége. Két Európa-bajnok van a csapatban – Ungvári Miklós, Hadfi Dániel –, de a másik négy versenyző is szerzett már érmet rangos nemzetközi versenyen. Van köztük titkos esélyes.

“Barcelonában hatalmasat nézett a világ, most ugyanabban reménykedünk. Akkor egy arany- mellett két ezüst- és egy bronzérmet nyertünk, a hatfős csapat akár még ezt a teljesítményt is megismételheti”– állítja Hangyási László, a cselgáncsozók kapitánya.

Hozzátette, a sportágban vannak szünetek, amikor nincsenek eredmények, ilyen volt az elmúlt két olimpia, hiszen mindkettő nulla ponttal zárult. “Időszerű lenne, hogy újra eredményesek legyünk.”

Két versenyző elkerülendő

A férfiaknál a 66 kilós Ungvári Miklós a legkisebb, egyben a legkiegyensúlyozottabb. “Két versenyző stílusa nagyon nem fekszik neki, az egyik a brazil világbajnok, a másik az iráni, a többieket már legyőzte. Ha csak későn kerül össze velük, szinte biztosan érmes, de már meg is verheti őket. A súlycsoportjában magasnak számít, ezért kellemetlenkedhetnek vele az alacsonyabbak” – értékelt Hangyási.

Ungvári a csapat mókamestere, nélküle elképzelhetetlen lenne a szuper hangulat. Hadfi Dánielt egyik utolsó magyarországi edzésén azzal cukkolta, amikor kiszaladt kocsijához, hogy már az utcáról is betérhetnek az emberek a Tüzér utcai edzőterembe. Üres üvegeket gyűjtő gyerekeknek pekingi utat ajánlott, egyúttal valamelyik társára mutatott, hogy rajta kell számon kérniük.

Ungvárit kicsit bosszantotta, hogy a világ- és Európa-bajnok Braun Ákostól kikapott az edzésen. Braun nem jutott ki az olimpiára, de segíteni akarja barátját, ezért küzdött vele egészségeset.

Nem bírta a terhelést

A százkilós Európa-bajnok Hadfi Dániel rejtélyes betegségen esett át, kissé későn vették észre, hogy szervezetének gyulladását mandulája okozta. Munkába kezdett, azt hitték, már terhelhető, de csak nem bírta az újabb igénybe vételt.

Hangyási úgy jellemezte, kiváló adottságai vannak, és ha nem zavarta volna meg a felkészülését a betegség, most biztosan aranyesélyesként kellene vele számolni. “A súlycsoport nem olyan sűrű, mint pár éve volt, a visszavonulók helyére nem érkeztek igazi klasszisok. Persze a japánok erősek, de korántsem annyira, mint négy éve.” Hadfi sokat készült a szintén száz kilóban győztes Kovács Antallal is, aki még mindig nagyon kemény, kétszer háromszor kemény hátba vágta, utána alig kapott levegőt. (Ha Hadfi nem vállalta volna, Kovács ugrik be a helyére.)

Bor Barna még többet készült Pakson, neki is kijöhet a lépés. “Nagyon szépen jön fel, és mivel nincs teher rajta, ha elkapja a verseny hangulatát, nagyon messzire juthat” – mondta Hangyási.

Dinamikus szakág

A nőknél nagyon dinamikus generáció nőtt fel, bármelyikük érmet nyerhet. A 48 kilós Csernoviczki Éva úgy versenyezte végig az egész évet, hogy szinte mindig dobogón volt a Világkupákon. Az erejét pontosan tükrözi ez a tény. “Mindkét oldalra nagyon ügyesen dolgozik, a földön is nagyon kemény, feltartóztathatatlanul megy előre” – értékelt Hangyási.

“Baczkó Berni észbontó tempót képes diktálni, olyan nagy dobásai vannak, amitől mindenki fél, az olimpiai bajnokot is odavágta már. Őt viszont nehezen tudják kibillenteni, mert nagyon stabil” – hangzott a kapitányi jellemzés.

Baczkó térdét műtötték, de jól bírja a terhelést, túllendült a mélyponton, fiúkkal is mérkőzött a felkészülés alatt. Már nem teherként éli meg, hogy érmet várnak tőle, az elején ez a tudat kissé feszélyezte. A spanyol Fernandez ellen kitervelte a nyerő taktikát, és reméli, meg is valósítja Kínában. Sorsolását nem fogja megnézni, csak a helyszínen szeretne szembesülni azzal, kiket kell legyűrnie.

A furunkulus jó jel

Mészáros Anetten elsőre nem látszik a megszállottság, ő a versenyeken mindig sokkal jobban teljesít, mint az edzésen. “Hátsó gáncsa és combdobása nagyon erős, és még mindig képes meglepetést okozni. Széles vállai sem gátolják, inkább előnyt hoznak neki.”

Mészárosra a vagányság is jellemző, hitvallása: tutyimutyin felesleges felmenni a tatamira, mert akkor elsöprik, életveszélyesnek kell lenni.

Tíz nappal a rajt előtt furunkulus keletkezett az orrán. Kamuti Jenő, a MOB főtitkára csak annyit mondott neki: Kulcsár Győzőnek az olimpián jött ki a betegség, ő operálta meg, Győző másnap olimpiai bajnok lett. “Vigasztaljon ez a példa, ha már nagyon fáj” – mondta Kamuti.