A franciák veretlenül nyerték az olimpiát

2008.08.24. 12:58
A francia férfi kézilabda-válogatott nem hagyta sokáig reménykedni meglepetésre döntőbe jutott ellenfelét, a 10. perc után kapusa parádés védéseinek köszönhetően ellépett, Izland pedig hiába küzdött, szorossá sem tudta tenni a döntőt.

A francia válogatott nyerte az olimpiai kézilabdatornát, miután a döntőben sima mérkőzésen 28-23-ra legyőzte Izlandot. Franciaország győzelmének jogosságához nem férhet kétség, a torna során veretlenek maradtak, egyedül Lengyelország tudott egy pontot elrabolni az Európa-bajnoki bronzérmes francia válogatottól. Izland a döntőben még ettől is messze állt, hiába játszottak az északiak jól az olimpián, a döntőben nem volt esélyük.

A finálé tíz percig volt szoros, addig felváltva szerezték a gólokat a csapatok, de 4-4 után a döntő egyik francia hőse, Omeyer belelendült a francia kapuban, ennek köszönhetően csapata elhúzott, lényegesen közelebb már nem is engedte ellenfelét. A szünetben meglévő ötgólos különbség nem számít behozhatatlan előnynek, de az izlandi sztárjátékosok közül Stefansson és Sigurdsson nagyon gyengén lőtt.

Franciaország-Izland 28-23 (15-10)

Franciaország: Karabatic (8), Bertrand Gille (5), Burdet, Abalo (4-4), Guigou (3), Narcisse (2), Girault, Abati (1-1)
Izland: Stefansson (5), Gudjonsson, Atlason (4), G. Sigurdsson, Geirsson (3-3), Petersson (2), S. Sigurdsson, Gunnarson (1-1)
Kapusok: Omeyer (19/39 - 49%) - Gustavsson (12/33 - 36%)

Mivel Omeyernek a szélekről szinte lehetetlen volt gólt lőni, a kilencesről pedig szintén botrányos százalékkal tüzeltek a remek átlövőkkel rendelkező északiak, a döntőre magára találó Karabatic remek játékával Franciaország könnyedén növelhettet behozhatatlanra az előnyét. A hajrára nem is maradtak nyitott kérdések, 10 perccel a lefújás előtt nyolc góllal vezettek a franciák.

Franciaország olimpiai bajnoki győzelmének kulcsa egyértelműen a Dinart által irányított és a fantasztikus Omeyer által támogatott védekezés, hiszen a korábban említett Lengyelország elleni mérkőzést nem számítva az összes ellenfelüket szétvédekezték. A címvédő horvátok egyszer 19, az elődöntőben 23 gólt tudtak szerezni ellenük, a spanyolok a csoportban 21-szer, az oroszok a negyeddöntőben 24-szer találtak Omeyer kapujába.

Támadásban a világ legjobb játékosának választott Karabatic többször nem találta a fonalat, de a döntőben vezéregyéniségnek bizonyult (a torna során remekül játszó Narcisse a fináléban játszott gyengébben), többek között ez is vezetett a francia válogatott győzelméig. A végig remeklő kapusokon kívül is mindig akadt valaki, aki átlag feletti teljesítménnyel járult hozzá a csapat játékához.

Furcsa, hogy bár mind a férfi, mind a női kézilabdatorna hihetetlen izgalmakat hozott már a csoportmérkőzések során, és több utolsó pillanatban eldőlt mérkőzést is láthattunk, a döntők nem alakultak izgalmasan, mindkét fináléban klassziskülönbség volt a győztes és a vesztes között.

Férfi Kézilabda, végeredmény

Döntő: Franciország-Izland 28-23

A harmadik helyért: Spanyolország-Horvátország 35-29

Az ötödik helyért: Lengyelország-Oroszország 29-28

A hetedik helyért: Dánia-Dél-Korea 37-26

Olimpia bajnok: Franciaország (Bertrand Gille, Cedric Paty, Jerome Fernandez, Oliver Girault, Luc Abalo, Joel Abati, Cedric Burdet, Michael Guigou, Daniel Narcisse, Daouda Karaboue, Thierry Omeyer, Nikola Karabatic, Didier Dinart, Guillaume Gille, Cristophe) Kempe)

2. Izland

3. Spanyolország

4. Horvátország

5. Lengyelország

6. Oroszország

7. Dánia

8. Dél-Korea

9. Németország

10. Egyiptom

11. Brazília

12. Kína