Hülyén vettek maguknak olimpiai sportot

2008.07.28. 13:57 Módosítva: 2008.07.28. 14:33
A BBC nyomozása szerint a kilencvenes években Japán kerékpárosszövetsége közel kétmillió eurónyi dollárt fizetett a nemzetközi szervezetnek (UCI), hogy promotálja a keirin nevű motoros felvezetéses stílust, amelyet 1996-ban föl is vettek a játékok műsorára.

Sportágat vásárolt magának az olimpiára Japán – állítja a BBC. Az angol közszolgálati televízió szerint a kilencvenes években az ország kerékpáros szövetsége közel kétmillió eurónyi dollárt fizetett ki a nemzetközi szövetségnek (UCI), hogy promotálja a keirin nevű motoros felvezetéses stílust, amit 1996-ban föl is vettek a játékok közé.

Henk Verbrugge, aki akkoriban a UCI elnöke volt, jelenleg pedig az olimpia szervezőbizottságának tagja, állítja, semmilyen visszaélés nem történt. Henrik Elmgren viszont, aki bő tíz éve a UCI tagja, a következőket nyilatkozta: ”El kell ismernünk, azért került a programba, mert a japánok nagy befolyást szereztek a UCI-ban, és nagy pénzt fizettek, hogy támogassuk a keirint.”

A kategória, amelyben zárt oválpályán motorral vezetik föl a versenyzőket, akik elszabadulva sprintelnek, 2000-ben szerepelt először az olimpián a klasszikus, 1000 méteres állórajtos időfutam helyett.

A távol-keleti országban igen népszerű ez a stílus, de azon kívül sehol. Ennek ellenére kiiktattak a kedvéért egy számot, amely a múlt század eleje óta műsoron volt.

”Kimondhatjuk, bevásárolták a sportágat az olimpiára, még ha egy nagyon látványos versenyszámról is van szó” – emlékezett vissza Elmgren.

A BBC megkérdezte a történetről a japán kerékpárosok vezetőjét, Kazuto Karamacut is, aki elutasította a feltételezést: ”Semmiféle pénzátutalás nem történt.”

Az angolok úgy tudják, nem így volt, az UCI vezetői, különösen Verbrugge, különböző jutattásokat, hozzájárulásokat kaptak. Az említett 2 millió euró a világszövetség éves költségvetésének húsz százaléka, de Japánban ennek sokszorosa jön be fogadási pénzekből.

A keirin számait idén augusztusban Pekingben is megrendezik. A Nemzetközi Olimpiai Szövetség a BBC felvetése miatt sem vizsgálja az ügyet, az etikai bizottság brit képviselője, Sir Craig Reedie azzal zárta le: megbíznak a tagszövetségeikben, így a UCI-ban is.

A BBC viszont állítja: a történetből kitűnik, pénzzel és ügyes manőverekkel lehetséges sportágat felvetetni az olimpiai programba.

Nem érte meg

A japánok ebben a versenyszámban még csak érmet sem nyertek az eddigi két olimpián, sőt az elmúlt két világbajnokságon sem volt érmes versenyzőjük. Sydneyben a francia Florian Rousseau nyert, négy év múlva Athénban az ausztrál Ryan Bayley. A legutóbbi két világbajnokságon pedig az angol Chris Hoy, aki Pekingben is nagy favorit. Mindkétszer a holland Theo Bos végzett mögötte.