Megvan a harmadik magyar ezüstérem

2008.08.14. 19:02
Megszerezte a harmadik magyar ezüstérmet a birkózó Fodor Zoltán, aki élete legjobb eredményét érte el. Cselgáncsozóink nem tudnak hetediknél jobbak lenni. Az uszodában egy ötödik és egy hatodik hely, valamint egy spanyolok elleni vízilabda-győzelem a csütörtöki mérleg. Igaly döntőbe sem jutott, megszületett viszont a magyar bokszolók első győzelme. Kiesett Federer és Serena Williams.

A döntőben az olasz Minguzzitól elszenvedett vereséggel ezüstérmes lett, ezzel élete legjobb eredményét érte el Fodor Zoltán a kötöttfogású birkózók 84 kilós súlycsoportjában. Ez a magyar csapat harmadik ezüstérme, az első, amit nem az uszodában és nem Cseh Lászlónak köszönhetően szereztünk. Fodor kínai, azeri és török birkózó legyőzésével jutott a döntőbe.

Másik két kötöttfogásúnk sajnos korán kiesett: a 96 kilós Virág Lajos az első meccsén, a 120 kilós Deák Bárdos Mihály a másodikon kapott ki. Mivel egyikük legyőzője sem jutott döntőbe, a két magyar a vigaszágon sem folytathatta. Birkózóink végül egy ezüstéremmel, egy ötödik és egy nyolcadik hellyel zárták az olimpiát, ami a kapitány szerint nem rossz.

Rossz eredmény viszont a Pekingbe címvédőként érkezett Igaly Diánáé: a sportlövőnő nemhogy a hatos döntőbe nem jutott be, csak a 13. helyen végzett, ennek ellenére nem a visszavonulásra, hanem már a londoni olimpiára gondol. A hajnali eseményekről bővebben >>

Vigaszágra került a 100 kilós cselgáncsozó Hadfi is, aki a hetedik helyen zárt; ennél jobb eredményt magyar dzsúdós még nem ért el a pekingi olimpián. Megszületett viszont a magyar ökölvívók legjobb pekingi eredménye, az első győzelem. Szellő Imre technikai K. O.-val verte venezuelai ellenfelét. Szellő a negyeddöntőben azzal a Tony Jeffriesszel bokszol kedden, akitől legutóbb, másfél hónapja, 11-10-re kikapott.

Az uszodában – ahol hajnalban Gyurcsány Ferenc is megnézte a magyar érdekeltségű eseményeket – az olimpia hatodik napján egy ötödik és egy hatodik hely – a két nappal ezelőtti csúcsformáját megismételni nem tudó Gyurtáé és a női 4x200-as gyorsváltóé – a nap legjobb eredménye. Emellett Cseh László döntőbe jutott 200 vegyesen, Takács Krisztián elődöntős lett 50 gyorson, a többi úszónk – Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn 200 háton, Madarassy Ádám 100 pillangón, Nagy Réka 800 gyorson – kiesett.

A vízilabdázók 8-5-re verték a spanyolokat úgy, hogy a második két negyedben gólt sem kaptak. A csapat rosszabb gólaránnyal a csoport második helyén áll a mieinkhez hasonlóan ötpontos Montenegró mögött. A magyarok legközelebb Ausztráliával, a montenegróiak a spanyolokkal játszanak. A másik csoportban Horvátország százszázalékos teljesítménnyel vezet Szerbia és az Egyesült Államok előtt.

A szakítás közben megsérült Baranyairól a kórházban megállapították, hogy csak könyökficama van, augusztus 19-én hazautazhat. Másnap kellene a középfülgyulladás miatt szintén kórházban lévő Hatos Gábornak szőnyegre lépnie a szabadfogásúak 74 kilós súlycsoportjában, de miután állapota nem javul, valószínűleg nem indulhat el a versenyen.

Három nagy egyéniségnek is a búcsút jelentette a csütörtöki nap. A holland úszóklasszis, Pieter van den Hoogenband a visszavonulását jelentette be, az első helyen kiemelt Roger Federer a tenisztornán esett ki, miután a férfiak egyéni versenyében kikapott az amerikai Blake-től. Ugyancsak kiesett Serena Williams, akit Gyementyejeva vert a negyeddöntőben.

Folytatódott az oroszok kudarcsorozata a csapatsportokban. Ezúttal férfi kézilabdázóik és kosárlabdázóik is veszítettek. A kézisek úgy kaptak ki 25-24-re, hogy a dánok egyetlen egyszer vezettek: a meccs végén, időn túli szabaddobásból lőtt góllal. A kosárlabdázókat a litvánok verték meg.

Csütörtökön a cselgáncsozó Najdan Tuvsinbajarnak köszönhetően Mongólia megszerezte az ország történetének első olimpiai aranyát. A mongolokkal együtt már 25 ország szerzett legalább egy olimpiai bajnoki címet a mostani játékokon, és összesen 51 országnak van legalább egy érme. Az időjárás több sportágban is átírta a programot: az evezősök és a kajakszlalomosok a rossz idő miatt nem tudnak versenyezni, a vitorlások a szélcsend miatt állnak.