Két érem és egy nagyon fontos győzelem

2008.08.13. 19:19 Módosítva: 2008.08.14. 10:48
Az olimpia ötödik napján is az uszodából jöttek a legjobb magyar hírek. Cseh ezüstérmet szerzett és középdöntőbe jutott, Gyurta és a női 4x200-as gyorsváltó döntős. A vívó Mincza-Nébald Ildikó 3., a birkózó Bácsi Péter 5. helye hozott újabb pontokat. A kézilabdázók győztek, a vízilabdázók döntetlent játszottak. Az egyetlen magyar súlyemelő megsérült.

Új Európa-csúccsal, 1:52.70-es idővel szerzett ezüstérmet 200 pillangón Cseh László. A versenyt természetesen Michael Phelps nyerte meg, természetesen világcsúccsal – minden úszódöntőben világrekordot úsztak a győztesek, de volt olyan szám, ahol a harmadik helyezett ideje is jobb volt az előző csúcsnál –, így az amerikai lett az egyetlen sportoló, aki pályafutása során tíz olimpiai aranyat szerzett. Aztán hozzátett még egyet, megvan a tizenegy. A hajnali eseményekről részletesebben >>

Cseh délután 200 vegyesen is a második legjobb időt érte el, de ezzel még csak az előfutamból került a középdöntőbe. Amiről viszont éppen csak, 3 századmásodperccel maradt le Kerékjártó Tamás, aki a 17. időt úszta. Nem jutott tovább Bor Katalin, Rudolf Roland, Balog Gábor és Tompa Orsolya sem – ehhez Balog állt legközelebb a 19. helyével –, ugyanakkor döntős lett 200 mellen Gyurta Dániel, valamint a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x200-as gyorsváltó is.

Délután a páston megszületett az első magyar vívóérem is: a párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó 3-8-as állásról állt fel, és nyert 15-11-re a kínai Li Na elleni bronzmeccsen. A 38 éves vívó ezzel pályafutása csúcsára ért. Az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese viszont a nyolcaddöntőben búcsúzott az orosz Ljubov Sutovától elszenvedett 15-12-es vereséggel. A magyar vívót a 12. helyre rangsorolták.

A női csapatsportágakban ma jó napunk volt. Hajnalban a vízilabdázók 7-7-es döntetlent játszottak az ausztrálokkal úgy, hogy a hetedik gólunkat Pelle négy másodperccel a vége előtt dobta. A vízilabdázók ezzel vezetik csoportjukat a szintén hárompontos ausztrálok előtt, az utolsó fordulóban ők a hollandokkal, Stieberék a görögökkel játszanak.

Délután a kézilabdázók verték 25-24-re a németeket. Görbiczék csak a meccs elején, két percig vezettek, ekkortól szinte végig a németeknél volt az előny, kétszer öt gól is volt a különbség a két csapat között. A magyarok tíz perccel a vége előtt egyenlítettek, majd az utolsó percben vették vissza a vezetést. Görbicz hét, Vérten négy gólt dobott, de a mieink legjobbja, főként a második félidőben, a kapus Pálinger volt. A győzelemmel a magyarok három meccs után öt ponttal a csoport harmadik helyén állnak – a negyedik németeknek két pontjuk van –, a szintén ötpontos, de jobb gólkülönbségű Dél-Korea és Oroszország mögött; az utolsó két meccsünket ezzel a két csapattal játsszuk.

A birkózók pontszerzéssel kezdték az olimpiát: a 74 kilós kötöttfogású Bácsi Péter az ötödik helyet szerezte meg, miután a bronzéremért vívott mérkőzésen a francia Cristophe Guenot-tól kikapott három menetben. Szintén kötöttfogásban a 66 kilós Lőrincz Tamás a nyolcadik helyen végzett, ide vigaszágon jutott el a később győztes francia Steve Guenot-tól elszenvedett veresége után. Az utólagos értékelések szerint mindketten lehettek volna dobogósok, Lőrinczen például pontot sem tudott csinálni Guenot. Ha csak vigaszágon is, de bejutott a legjobb nyolc közé a cselgáncsozók 70 kilós kategóriájában Mészáros Anett, aki végül a hetedik lett.

Kiesett, méghozzá súlyos sérüléssel, az egyetlen magyar súlyemelő. A 77 kilós Baranyai Jánosnak a szakítás harmadik kísérlete közben csavarodott ki a könyöke. El nem tört, de kificamodott, Baranyai felépülése legalább négy hetet vesz igénybe. A bokszoló Bedák Pál (48 kiló) nem sérült meg, de számára is gyorsan véget ért az olimpia: akárcsak Varga és Káté, ő is kiesett az első meccsen, ökölvívóink még meccset sem nyertek az olimpián.

Szintén a kellemetlen meglepetések között említethető, hogy a kerékpáros Bodrogi László csak a 27., a sportlövő Csonka Zsófia a 32. lett – mindketten erősebb számukban, a féltávnál még 14. helyen álló Bodrogi az egyéni időfutamban, Csonka női sportpisztolyosok 30 plusz 30 lövéses számában –, míg Szávay Ágnes az egyéni után Arn Grétával az oldalán párosban is búcsúzott már az első körben.

Továbbra sem megy az oroszoknak a csapatjátékokban. Az Európa-bajnok női vízilabdázóik a második meccsüket is elveszítették, ezúttal a rendező Kínától kaptak ki, és két forduló után már biztosan nem jutnak tovább csoportjukból. A nap másik nagy meglepetése az, hogy baseballban a koreaiak legyőzték az Egyesült Államok csapatát.

A férfiak focitornáján kialakult a negyeddöntő mezőnye, a címvédő Argentína és Brazília pontvesztés nélkül jutott tovább, a brazilok gólt sem kaptak. A nyolc közé jutott még Belgium, Elefántcsontpart, Olaszország, Kamerun, Nigéria és Hollandia.