Nagyon szar voltam, ennyi

2008.08.19. 20:53
A félnehézsúlyú angol Tony Jeffries 10:2-re verte az utolsó még versenyben lévő magyart, Szellő Imrét, így az ökölvívás megint érem nélkül maradt. Ennél lesújtóbb, hogy öt bokszoló neve mellett egyetlen győztes meccs áll. Szellőt valószínűleg ötödikként rangsorolják, nyolcmilliót kap egy másfél perces győzelemért.

Eddigi két meccsüket az angol Tony Jeffries nyerte, vagyis nem készült túlzottan jó előjelekkel a félnehézsúlyú Szellő Imre pekingi éremcsatájára. Szellő az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban egy venezuelait kiütéssel vert, és benne volt a szakág utolsó reménye.

Hiába, simán kikapott 10:2-re, jóllehet az első pontot ő érte el, utána viszont az angol ötöt. Egy Szellő-ütés után újabb öt angol következett, ezek közül az egyiket megrendítőnek étékelte a mértkőzésvezető és számolt a magyarra.

A magyar boksz helyzetét jól jellemzi, Pekingben az öt versenyzőből egy nyert, Athénban az ötből kettő, mégis a mostani az eredményesebb olimpia, mert Szellőt várhatóan ötödiknek rangsorolják. Egy győztes meccsel, ami másfél percig tartott, eddig lehetett jutni. Igaz kellett előtte a kedvező sorsolás.

Az olimpia előtt szemműtéten átesett, nősülésre készülődő Szellő reálisan értékelte a meccsét.

"Szar voltam. Nagyon. Ennyi. Nem is értem, hogy lehettem ekkora homály" - mondta az öltözőbe menet. "Olyan könnyedén kellett volna vennem az egészet, mint a venezuelai ellen, ennek pont az ellenkezőjét tettem, agyon akartam ütni egy ütéssel az ellenfelemet, és ez nem ment. Nem tudom, miért nem ment, de nem ment. Meg se tudtam ütni, nem tudtam, mit tenni, kikaptam."

Szellő hozzátette, próbálta nyugtatgatni magát, hogy a tét, az éremmeccs ne nyomja, de úgy látszik, mégis hatással volt rá. "Ügyes volt az angol, kihasználta hibáimat. A legutóbbi meccsünkön sokkal közelebb voltam hozzá, most meg szélesen, lengősen ütöttem jobbal, hogy véletlenül se találjak. Nem is értem. Lebénultam."

Örült volna, ha érmes lesz, mert az első, de meglehet, az utolsó olimpiáján vesz részt.

Balzsay Károly kapitány elmondta, a beütésnél pontos volt a jobb keze, a meccsen azonban nem. "Nem volt meg benne a dinamika. Az angol tudta, mire számíthat tőle, hiába készítettük fel, hogy bal kézzel is üssön, nem jött ki belőle a bunyó."

A kapitány az egyetlen győzelem, és a csalódás ellenére sem mond le, szeretne hazamenni, és lehiggadni kicsit, a novemberi liverpooli Európa-bajnokságra pedig már egy új csapatot építeni a jelenlegi magot meghagyva. "Közepesnél jobbat nem érdemlünk, de nagy a konkurencia, nem véletlenül mondtam, aki ebben a mezőnyben érmes lesz, mindent megérdemel. Nem jött össze, kis szerencsével három érmünk is lehetett volna, ehelyett egy se lett."

Öt bokszolónk összesen egy meccset nyert

A 64 kg-os Káté Gyula az első fordulóban 9-5-re kikapott a legjobb 32 között a 21 éves ír John Joyce-tól.
A 48 kg-os Bedák Pál nem jutott a legjobb 16 közé, az első fordulóban egy ponttal, 7-6-ra kikapott a kazah Birzsan Zsakipovtól.
Az 51 kg-os Kalucza Norbert a nyolcaddöntőben 14-6-ra kikapott a Puerto Ricó-i McWilliams Arroyo Acevedótól.
A 60 kilós Varga Miklós is elvesztette első meccsét, a kazah Merej Aksalovtól kapott ki 12-3-ra.
Szellő Imre első meccsén az első menetben elért technikai k.o.-val győzött a venezuelai Luis Alberto Gonzalez ellen.