Kemény meccsel kezdenek a vízilabdázók

2008.08.09. 15:08 Módosítva: 2008.08.09. 17:04
A Szerbiától különvált friss Európa-bajnok Montenegróval kezdi az olimpiát a férfi vízilabda-válogatott vasárnap, magyar idő szerint 4:50-kor. Már most a csoportelsőség a tét, azaz az elődöntő előtti pihenőnap.

Sorozatban harmadszor lehet olimpiai bajnok a magyar vízilabda-válogatott. Ez még senkinek nem sikerült a sportágban, és a címvédés most ígérkezik a legnehezebbnek.

Elegük van már a szerbfóbiáról

A hátrányból hozott athéni döntő óta nem nyertek világversenyt a férfi pólósok. A negatív sorozatot elsősorban a szerbek elleni vereségek okozták: 2004 óta hétszer kaptak ki az olimpiai ezüstérmestől Kásás Tamásék. A kívülállók szeretnek szerbfóbiáról beszélni, pedig csak arról van szó, hogy az elmúlt években jobbak voltak a magyaroknál. A csapatkapitány Benedek Tibornak is elege van már a riogatásból.

Többen úgy vélik, már nem is Szerbia a fő kihívó. Így véli például az olimpiai bajnok Faragó Tamás is, aki szerint fontos, hogy rövid idő alatt három játékosát veszítette el a szerb csapat. (Danilo Ikodinovics motorbalesetet szenvedett, Branko Pekovicsnak a lábujja törött el, Szlobodan Nikicsnek a keze sérült meg súlyosan.) A szövetségi kapitány Kemény Dénes szerint is eltűnt mostanra a különbség a két válogatott között. Ezt a kapitány az Eb-n látottak alapján mondta, igaz, a szerbek ott is győztek ellenünk az elődöntőben.

Volt már egy csoportmeccs

Pekingben a férfi póló új erőssége, a friss Európa-bajnok Montenegró ellen kezdődik a program. Az első, magyar idő szerint vasárnap hajnali mérkőzés rögtön döntő jelentőségű lesz a továbbiak szempontjából. A győztes feltehetően a csoportban is elöl végez majd, így automatikusan az elődöntőbe jut, a második viszont plusz egy meccsre kényszerül.

A két csapat a malágai Eb-n is a csoportban futott össze, akkor nem sikerült tartani a center Zlokovicsot. A vége szoros volt, a montenegróiak üt másodperccel a vége előtt szerezték meg a 10-9-es győzelmet.

A hozzáértők szerint Montenegró az Eb-győzelemmel kifutotta magát, az olimpián nem lesz igazán veszélyes, de Uszkokovicsék egyszer már legyőzték Biros Péteréket, úgyhogy ezúttal sem lehet biztosra venni a győzelmet.