Taroltak az oroszok a női tenisztornán

2008.08.17. 12:05 Módosítva: 2008.08.17. 12:27
Szvetlana Kuznyecova már az első fordulóban kiesett női egyesben, utána viszont megállíthatatlanak voltak a orosz teniszezők. Gyementyejeva nyert, a döntőben Szafinát verte, a harmadik Zvonareva lett. Párosban a Williams testvérek az olimpiai bajnokok.

Meglepetéssel kezdődött a torna egyesben, Ivanovics el sem indult, sérülésre hivatkozva visszalépett két nappal a rajt előtt. Rögtön az elején kikapott és elbúcsúzott Szávay Ágnes, akit wimbledoni legyőzője, a kínai Cseng Csie vert három szettben. Az első körben bukott a harmadik kiemelt Kuznyecova, őt a kínai Li Na győzte le. Cseng Csie egyébként a nyolc közé jutásért búcsúzott Szafina ellen.

Li a torna egyik legkellemesebb meglepetését okozta, az orosz után a negyeddöntőben Venus Williams ellen is diadalmaskodott. A kínai csak 42. a világranglistán, idén jó formában van, 23 meccséből 17-et megnyert.

Sokan a két Williams valamelyikét várták a döntőbe, főleg a világelső Jelena Jankovics búcsúja után, de ők is kiestek a negyeddöntőben. Nem kis meglepetésre három orosz jutott a négybe. A Serenát verő Gyementyjeva Zvonarevát, Dinara Szafina a nagyszerűen szereplő Li Nát verve jutott a döntőig.

Szafina és Jelena Gyementyjeva nyolcadszor találkozott. Korábbi mérlegük: 5 Szafina-győzelem, 2 Gyementyeva-siker. Idén mindháromszor Szafina nyert, a döntőben is jobban kezdett, 6:3-ra nyerte az első szettet. A másodikban Gyementyjeva 2:1 után brékelőnybe került, de Szafina gyorsan kiegyenlített. Ám a legfontosabb pillanatban veszített megint adogatást Szafina, 5:6 után, így vetélytársa egyenlített.

A döntő játszmában Gyementyjeva jobban összpontosított, frissebben mozgott, 6:3-ra hozta a szettet, 2 óra 34 perc alatt megnyerte a döntőt, olimpiai bajnok lett női egyesben. Gyementyjeva 8 éve Sydneyben is kiválóan szerepelt, ezüstérmes lett.

A bronzérem is az oroszoké lett. Zvonareva 70 perc alatt győzte le a torna végére elfáradó Li Nát. Az első szett 19 percig tartott, és 6:0-val ért véget. A másodikban összeszedettebb lett a kínai, de 5:6 után elvesztette adogatását, így nyert az orosz.

A női párosban amerikai siker született, a Williams testvéreket nem lehetett megszorítani, két gémet engedélyeztek a Medina Garrigues, Ruano Pascual duónak. A Szávay-verő Cseng Csie Jen Ce párjaként olimpiai bronzérmes lett, a negyedik hely az ukrán Bondarenko testvérpárnak, Katerinának és Alonának jutott.