Popfesztivvállal ért véget az olimpia

2008.08.24. 16:37
Az utolsó versenyek után néhány órával hivatalosan is befejeződött a huszonkilencedik nyári olimpia Pekingben. A záróünnepség már a londoni folytatás jegyében is zajlott.

Látványos tűzijátékkal kezdődött a huszonkilencedik nyári olimpia záróünnepsége Pekingben. Majd következtek a résztvevő országok zászlói, a magyart az aranyérmes kenus, Vajda Attila vitte be a Madárfészek stadionba. Miután mindegyik zászló beért a stadion közepére, megindultak a sportolók is, akik ezúttal kötetlenül, nagy folyamban nyomultak be.

Megtartották a játékok utolsó díjátadóját is: a férfiak maratoni versenyében győztes kenyai Samuel Kamau Wansirunak a NOB elnöke, Jacques Rogge nyújtotta át az aranyérmet. A második a marokkói Jaouad Gharib, a harmadik az etióp Tsegay Kebede lett.

Ezután jött hivatalos rész, a NOB-elnök záróbeszédében igazán kivételesnek nevezte a pekingi olimpiát, majd hivatalosan is befejezettnek nyilvánította. Az olimpiai zászlót leengedték a Madárfészekben, majd a következő játékok helyszínének, Nagy-Britanniának a himnuszát énekelték el. Az olimpiai himnusz után megérkezett Boris Johnson, London főpolgármestere, ő vehette át az olimpiai lobogót.

Az angol főváros jelképeként befutott egy piros londoni busz a stadion közepére. Kislány szállt le róla, majd egy gyalogátkelőhelyhez sietett, ott kapott egy labdát egy kínai kislánytól. Azzal visszasietett a buszra, amely átalakult színpaddá. Zene kezdődött, Leona Lewis énekelt, és a Led Zeppelin frontembere, Jimmy Page gitározott. A Madárfészek közepére begurított buszból a zenészek után kipattant David Beckham is. Ő kapta meg azt a labdát, amelyet a kínai kislány adott néhány perccel korábban a londoninak, majd a tömegbe rúgta.

Ezután már csak egy fontos momentum volt hátra, elaludt az olimpiai láng. Tényleg véget ért a pekingi olimpia.

A végére maradt még egy kis helyi popfesztivál, többek között Jackie Channel, majd jött az újabb kiadós tüzijáték.