Olimpiai bajnokok harca a MOB-posztokért

2009.01.06. 13:42
A Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke, Schmitt Pál hatodik ciklusát kezdheti, a főtitkári poszt ugyanakkor átalakul. Minden eddiginél többen jelentkeztek a tisztségekre. Közgyűlés lesz a hétvégén.

Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombaton tartja tisztújító közgyűlését a Hotel Héliában. Kedd délelőtt kiderült, kik pályáznak az alelnöki pozícióra illetve az elnökségi tagságra.

Az elnöki posztra egyedül Schmitt Pál kandidál, hatodik alkalommal, a tisztséget 1989 óta tölti be megszakítás nélkül. 2006-ban Gyárfás Tamás volt a kihívója, és csak kevésen múlott, hogy leváltsák a kétszeres olimpiai bajnokot. Végül a szavazategyenlőség az alapszabály értelmében neki kedvezett.

A négy alelnöki tisztségért négy olimpiai bajnok – a tornász Borkai Zsolt, a kajakos Gyulay Zsolt, a birkózó Hegedűs Csaba és az öttusázó Török Ferenc – is versenybe száll, közülük szinte biztosan nem választanak meg mindenkit, mert Gyárfás és Bakonyi Tibor is esélyes. Gémesi György és Császári Attila biztosan elköszön.

A tizenegy elnökségi tagságért tizenkét olimpiai bajnok verseng. Az elnökségnek automatikusan tagja Schmitt mellett a NOB másik magyar tagja, Aján Tamás, illetve a Nemzetközi Fair Play Világszövetség elnöke, Kamuti Jenő. Kamuti főtitkár volt, de ez a poszt átalakul. Az elnökségnek a négy alelnök is tagja.

Az ökölvívó olimpiai bajnok Kovács Kokó István először méreti meg magát, Kiss Balázs kalapácsvetőhöz hasonlóan. A kardvívó Szabó Bencét már többen a MOB igazgatójaként látták pár éve, de végül nem őt választották meg.

A nők közül hárman pályáznak, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség főtitkára, Faragó Judit eddig is tagja volt a grémiumnak – legutóbb a legtöbb szavazatot kapt –, de Regőczy Krisztina sem esélytelen.

Rájuk szavazhat a közgyűlés:

Alelnökök lehetnek: Bakonyi Tibor, Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Sinka László, Szabó Tamás, Török Ferenc.

(Bakonyi és Gyárfás az elmúlt időszakban is alelnök volt.)

A 11 elnökségi helyre pályázók: Bakonyi Tibor, Berkes István, Borkai Zsolt, Dobos Imre, Dömötör Zoltán, Faragó Judit, Farkas Sándor, Fábián László, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kaszó Klára, Kiss Balázs, Konrád János, Kovács István, Krzyzewsky Miklós, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Markovits László, Martin György, Mesterházy Attila, Regőczy Krisztina, Schulek Ágoston, Sinka László, Szabó Bence, Szabó József, Szabó Tamás, Szűcs Lajos, Török Ferenc.

(A dőlt betűsök a jelenlegi elnökség tagjai.)