Ha van rá pénz, Overdose itthon kezd idén

2009.02.17. 20:49 Módosítva: 2009.02.17. 20:57
Április 19-én a Kincsem Parkban fut a veretlen magyar csodaló, ha összejön a megfelelő összdíjazás. Ha nem, Münchenben fut először, nyáron mindenképpen Angliában versenyez.

Budapesten is kezdheti a 2009-es szezont Overdose, a magyar csodaló, amely eddigi 11 galoppfutamán veretlen maradt. Ribárszki Sándor tréner szerint április 19-én a Kincsem Lovasparkban az eddigi legnagyobb összdíjazású magyarországi futamot rendezik.

"Overdose csak akkor áll rajthoz, ha összejön a megfelelő összdíjazás, mert aprópénzért nem fog elindulni csak azért, hogy Magyarországon fusson. De a jelek arra utalnak, hogy létrejön a verseny és akkor 2009-ben itt látható majd először Overdose. Amennyiben mégsem sikerül tető alá hozni a futamot, akkor Münchenben fut majd" - nyilatkozott a szezonkezdetről Ribárszki.

Mikóczy Zoltán, a veretlen négyéves ló tulajdonosa elmondta, ha nem jön össze a magyarországi idénykezdés, akkor április 13-án, húsvét hétfőn a müncheni 1000 méteres egyenes Gr. III.-as versenyen indul az idényben először Overdose, utána május 4-én Angliában, a newmarketi 50 ezer font összdíjazású futamon.

overdose6

Mikóczyék az OTP-vel tárgyalnak, igéretük van az áprilisi, budapesti futam szponzorálására. Ha ez összejön, a veretlen négyéves valóban Magyarországon kezdi az idényt.

Utána májusban kb. három hónapra Angliába megy: május 23-án a Haydock Parkban (Group II. verseny, összdíjazása 100 ezer font), június 16-án Ascotban, a lóversenyvilág csúcseseményén, a King's Stand Stakes-en (Gr. I., 300 ezer font összdíjazás) indul.

Ha a keddi futam után szombatig, június 20-ig kipiheni magát, indítják Acsotban a szintén Group I.-es, 1200 méteres, egyenes Golden Jubileé-n is.

Július 12-én a newmarketi July Cupon fut majd Overdose, utána nyári pihenőt kap, az őszi programot még szervezik.

Mikóczy nem akarja túlversenyeztetni Overdose-t, a ló minden futással kopik, végleges tavaszi-nyári programja február végéig kiderül. A tulajdonos tisztában van vele, hogy jobban megéri a lovat külföldön versenyeztetni, a hazai futam elsősorban erkölcsileg motiválja.

Overdose-t egyévesen 3000 euróért vette meg a gazdája, jelenlegi értékét már több mint négymillió euróra becsülik. Eddig 11 futamon győzött, s a híres párizsi viadalon, a Prix de L'Arc de Triomphe-on is elsőként ért célba, a futamot azonban leintették, mert egyik riválisa beragadt a rajtgépbe. A megismételt futamon Overdose már nem indult el. Jelenleg a világranglista 3. helyén áll, Európában a legjobb eredményt elérő ló.