2 év börtönnel fenyegetik a kerékpárost

2009.02.20. 13:56 Módosítva: 2009.02.20. 14:07
Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) csütörtökön Rómában hallgatta ki Alejandro Valverde spanyol országúti kerékpárost. A Caisse d'Epargne kerekesét csalással vádolják. A versenyző és a spanyolok tiltakoznak, egyelőre nem tudni, kinek a döntése számít.

Az olaszok szerint Valverdének is köze van a 2006-ban kirobbant Fuentes-botrányhoz. A spanyol kerekest korábban is szóba hozták már az üggyel, de aztán ejtették a vádakat. Az olaszok most állítják, "egyértelmű bizonyítékot" tudnak felmutatni.

A tavalyi Tour de France 15., Olaszországot is érintő szakasza után vett Valverde-minta és egy, a Fuentes doktornál talált minta között DNS-egyezést állapítottak meg az olasz hatóságok. Legalábbis úgy tudni, erre hivatkozva vélik bizonyítottnak, hogy a 18-as vérminta Valverdétől származik.

A bizottság doppingellenes ügyekért felelős ügyésze 15 napos türelmi időt adott Valverdének, hogy beismerő vallomást tegyen. Amennyiben ezt megteszi, kétéves eltiltás elé néz, ha nem, ugyanennyi időre szóló börtönbüntetést szabhatnak ki rá csalás vádjával.

Az ügyész elmondta, Ivan Basso esetét vette alapul. Az olasz kerékpáros mintáit szintén megtalálták Fuentesnél, és Basso be is ismerte, hogy szándékában állt doppingolni. A börtönt megúszta, kétéves eltiltása után már ismét ott van a mezőnyben.

Valverde ügyét bonyolítja, hogy a spanyolok egy meglévő jogi tételükre hivatkozva semmisnek tekintik a CONI közreműködését. Ráadásul Valverde és az ügyvédje is úgy nyilatkozott, semmilyen konkrétumot tartalmazó dokumentumot nem tudtak az olaszok felmutatni ellene. Az ügyvédje azt is hozzátette az As spanyol napilap kérdésére, hogy nem térnek vissza Rómába, hanem kigondolják a következő lépéseket.

Az olaszok buzgósága érthető, a 28 éves Valverde az egyik legtehetségesebb spanyol kerékpáros, és az idei Tour de France egyik legnagyobb esélyese lehet. Hogy kinek van igaza, és végül ki dönt az ügyben, egyelőre nem tudni. Annyi biztos csak, hogy Valverdét még nem tiltották el a versenyzéstől.