Klaudia
-4 °C
2 °C

Risztov Éva ismét úszóversenyen indul

2009.03.10. 18:07
A 2005-ben visszavonult sportoló a nyílt vízi szakágban kezdi újra karrierjét. Az olimpia és a magyarországi Eb ösztönzi.

Visszatér az úszósportba a versenyzéssel 2005-ben felhagyott Risztov Éva - erősítette meg a háromszoros világbajnoki ezüstérmes, rövidpályán hatszoros Európa-bajnok úszónő az MTI-nek kedden.

Nem az uszodai számokban folytatja sportolói karrierjét, hanem a hosszútávúszók szakágában, hivatalos nevén a nyílt vízi úszásban, amelynek 10 kilométeres versenyszáma a tavaly nyári, pekingi ötkarikás játékokon mutatkozott be az olimpiai programban.

Risztov hozzátette, ez is ösztönzőleg hatott rá, meg az is, hogy 2010-ben Magyarország lesz a házigazdája az Európa-bajnokságnak, melynek keretében a maratoni - a 10 mellett az 5 és a 25 kilométeres - távokon a Balatonon versenyez majd a mezőny.

"Jó ideje gondolkodtam az újrakezdésen, s úgy 3-4 hónapja úszom már rendszeresen. A medencések közé nem akartam visszatérni, a 10 kilométer azonban nagy lehetőség, olyan kihívás, amelynek érdemes nekivágni, különösen egy már többször is bizonyított, tapasztalt edző segítségével" - mondta az egykori kiválóság.

A 23 éves Risztov Évát a Debrecenben dolgozó edző, Vajda Tamás készíti majd fel, aki korábban Nyíregyházán tevékenykedett, és többek között a legsikeresebb magyar hosszútávúszónőnek, a vb- és Eb-érmeket szerzett Kovács Ritának is a mestere volt.

"Rövidesen találkozunk, átbeszéljük a dolgokat, aztán remélhetőleg mielőbb neki tudunk vágni az együttes munkának - reagált a távirati iroda megkeresésére Vajda. - Nagyon örülök, hogy ő is, és a két szövetségnek, a MÚSZ-nak és a hosszútávúszókénak a vezetése is rám gondolt. Jó lenne, ha Kovács Rita után nem maradna űr a szakágban, azt azonban hozzátenném, hogy a sikeres közös munkához biztos anyagi háttérre is szükségünk van."