50 nap alatt 2000 km-t fut a Tiszáért

2009.05.01. 10:40
A multisportoló Hidvégi-Üstös Pál bal térde sérült, ennek ellenére napi 40 kilométert - alig kevesebb, mint a maratoni táv - vállal, ésszel megy a távnak, úgy érzi, menni fog.

Május elsején Vásárosnaményból indul ötven napos, kétezer kilométeres Tisza-futására Hidvégi-Üstös Pál. Az Együtt az Élő Tiszáért mozgalom vezetője, a multisportoló Hidvégi-Üstös június 19-ig a folyó jobb és bal partján a forrástól a torkolatig oda-vissza végigfutja a Tiszát.

Átlagban napi 40 kilométert vállal, szünnapot annak ellenére nem tart, hogy fizikai állapota nem tökéletes. Bal térdét egy hónappal ezelőtt megerőltette, mikor farönköket cipelt a hátán háza kertjében. Lábát orvosi javaslatra pihentetni kellett, napi 45-50 kilométeres futásadagját csökkentette, helyette sokat kerékpározott.

Egészségesnek érzi magát, nem fanatikus, ésszel megy neki a távnak, "menni fog". Környezetvédelmi missziója okán minden tiszai települést felkeres, feltérképezi az illegális hulladéklerakókat, a vele együtt futóknak, kerékpározóknak és a helyi lakosoknak szemétszedési versenyt hirdetett.

Hidvégi-Üstös Pál 2006 őszén 852 kilométert úszott a Tiszán, 2008-ban 1000 kilométert futott a folyó mentén, akkor szintén forrástól a torkolatig tette meg a távot, de csak egy irányba.