Csima Pongrác 9766-ot dekázott talppal

2009.05.06. 13:20 Módosítva: 2009.05.06. 13:28
A súri Guinness-rekorder 63 perc alatt hanyatt fekve emelgetett 9766-ot. Az eddigi csúcsot hatszorosan túlszárnyalta, emésztése, vérkeringése bánta.

Csima Pongrác szombaton a Komárom-Esztergom megyei Súron megdöntötte a háton dekázás világcsúcsát, 9766 érintéssel 62 perc 33 másodpercig tartotta levegőben a labdát.

A rekordot eddig a svéd Tomas Lundman tartotta 10 perc 4 másodperccel, ezt Pongrác több mint hatszorosan túlszárnyalta. A csúcskísérletet videóra vették, elküldik a Giunness-rekordok könyvének.

A 24 éves Csima napi 1-2 óra gyakorlással nyolc hónapig edzett a csúcsdöntésre, az utolsó 3 hónapban ezt napi 3 órára emelte. A helyi pékségben dolgozik, az utolsó héten szabadságot vett ki, hogy napi négy órát edzhessen.

Váltott lábbal dekázik - ez a szabályokban nem rögzített, de a svéd is így csinálta -, előírás, hogy a két kéznek végig földön kell lenni. A karok zsibbadnak, a magasba emelt lábak miatt az emésztés és a vérkeringés is felborul. A felkészülés alatt gyakran fájt a feje, a dereka, szédült. Két hét pihenőt tervez, nem biztos, hogy újra kezdené.

A hatvanadik percben fel akarta adni, de hatszorosan akarta megdönteni a csúcsot, ezért húzta még egy kicsit. A helyi csapatban futballozik, sok poszton játszik, "kapus, védő, csatár: oda állítanak, ahol kellek".

Csima Pongrác két éve megdöntötte a hagyományos dekázás világrekordját, akkor fél óra alatt 4329-szer, azaz egy perc alatt több mint 142-szer emelte meg a labdát.