Gépészmérnök lesz a vb-4. labdazsonglőr

2008.11.24. 12:36
Karászi Roland a kisdöntőig jutott a brazíliai freestyle-versenyen, a 19 éves miskolci egyetemista legjobb formáját hozta. Karászi napi két órát gyakorol, lábbal a legerősebb, fejjel és vállal végzett trükkjein még van mit javítani.

Negyedik lett a freestyle-foci világbajnokságán a 19 éves Karászi Roland. A brazíliai versenyen a dombrádi labdazsonglőr 44 induló közül jutott el a kisdöntőig.

Karászi az Indexnek elmondta, "őrült nagy buli" volt a vébé, elégedett a teljesítményével, legjobb formáját hozta. A verseny két nap alatt lement, az első napon rendezett selejtezőkön nem volt gond, a hatfős csoportból a másik esélyesssel, a svéd Palléval együtt jutottak tovább a 16 közé. A nyolcaddöntőben az osztrák Faruk Onmazt verte ki Karászi, a négy közé jutásért a dél-afrikai Christ győzte le.

A döntőbe jutásért a japán Yosukét kellett volna kiverni, nem sikerült: Karászi szerint az ellenfél breakmozdulataival volt jobb, a zsűri őt juttatta tovább. A másik ágon Séan legyőzte a brazil Murilót, a francia a világbajnokságot is megnyerte, míg a bronzmeccsen a közönség biztatását és a hazai pálya előnyét élvező brazil nyert Karászi ellen.

Karászi Roland dombrádi születésű, jelenleg Miskolcon, albérletben lakik. Első éves egyetemista, édesapja rendőr, édesanyja kozmetikus. Reál érdeklődésű, gépészmérnöknek tanul, az iskola mellett általában napi két órát gyakorol. Ehhez nyugodt helyet szokott keresni, ha az utcán kezd edzeni, körbeállják és megbámulják.

Korábban focizott is, szerinte a futball és a freestyle két külön sportág, a focit szinte teljesen elhagyta. Ha a barátaival játszik, bevet néhány trükköt, amiért a többiek mérgesek. Érthető, senki sem szereti, ha foci közben a másik nemcsak kicselezi, hanem közben a fején és a hátán is táncoltatja a labdát.

Következő versenye még nincs, de a negyedik hely ismertté tette, reméli, hogy a mostani siker újabb meghívásokat hoz. Karászi saját bevallása szerint állva és lábbal a legerősebb, ülve is sokat fejlődött, a fejjel és vállal végzett trükkjein még van mit javítani.

Magyarországon nincs profi freestyle-os, bemutatókon, meccsek előtt lépnek fel, pénzt alig hoz ez a sport. A világbajnokságon sem lehetett sokat keresni, Karászi úgy tudja, csak az első helyezett kapott némi pénzt, az ő negyedik helyéért nem járt semmi. Az utazás és a jó minőségű szállás költségeit a vébét szervező Red Bull fizette, a versenyzőknek legalább nem került pénzbe a Sao Paoló-i torna.