Maldini 1039 meccsel vasárnap befejezi

2009.05.23. 11:06 Módosítva: 2009.05.23. 11:09

Vasárnap utoljára játszik futballmeccset Paolo Maldini: a Milan védője 25. profiszezonja végén majdnem 41 évesen, 901 milanos, összesen 1039 mérkőzés után visszavonul.

Hasonló cikket írtunk egy éve, ám akkor meggondolta magát, és maradt még egy évet. Úgy tűnik, ez idén nem fordulhat elő, bár az egész idényt végigjátszotta, sőt, még mindig a védelem legbiztosabb pontja volt. Az utóbbi 15 hónapban 38 mérkőzésen szerepelt.

Idén a Milan a második helyért hajt, az első a városi ellenfél Inter lett, negyedik éve nyer, tehát kihívásban sem lenne hiány a folytatáshoz.

Simán benne van még egy szezon – talán több is –, de az biztos, nem így kellene abbahagynia, hanem úgy, hogy van valami a kezében. Mert Maldini így él mindenkinek a fejében: öt BEK, illetve BL-serlege közül az elsőt épp 20 éve emelte föl, Serie A-t hétszer nyert. Nincs másik futballista ilyen hosszú és ennyire sikeres pályafutással

Maldini olyan jó és pontos védő, hogy játékára csak akkor emlékszünk, ha egy-egy meccsen külön csak őt figyeltük. A hátvédek a hibáikkal tűnhetnek ki, de neki abból alig volt, fontos meccsen végképp nem.

Hihetetlen számai ellenére neki nincs rangos elismerése, nem lett aranylabdás, sem év játékosa. A hétvégén vagy a következőn befejezi Luis Figo és Pavel Nedved, két nagyszerű aranylabdás, de egyik sem fog annyira hiányozni, mint ő.

Maldini nem is világbajnok, a három évvel ezelőtti sikerkor már nem volt a keretben, 125 fellépés után mondta le, 2002-ben. Többet adott a futballnak, mint fordítva, vasárnap a Roma ellen kap búcsúmeccset olasz bajnokin.

Legalább telt ház lesz, még ha a végén nem is ünnepelhetnek semmit. Jól megtapsolják majd, meg is siratják sokan, de az egész nem lesz méltó hozzá.

Hátha a nyáron új edzővel, Carlo Ancelotti utódjával meggondolja magát, és akkor egy év múlva újra elbúcsúztathatjuk úgy, ahogy járna neki.