Cseh csak 200-on használja a szuperdresszt

2009.05.27. 18:09
Egyelőre még szabálytalan az Arenának az a szuperdressze, amelyet Cseh László viselt a szerda délutáni budapesti bemutatón. A cég ígérte, kijavítja a hibákat a határidőig. Cseh a legújabb technológiákat ötvöző csúcsmodellben azonnal medencerekordot ért el.

Tavaly talán még túlzónak lehetett gondolni Kiss László úszókapitány megállapítását, miszerint technikai sportág lett az úszás, de mostanra teljesen igazolódott.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) májusban jelentette be, a közelmúlt négy világcsúcsát nem hitelesíti - köztük a francia spinter Alain Bernardét -, mert olyan úszódresszben érték el, amely a megengedettnél nagyobb felhajtóerőt okoz.

A dresszeket módosítani kell, erre június 19-ig van lehetőség, ugyanakkor tízet a 348-ból azonnal betiltott a FINA. Sós Csaba elnökségi tag, egyetemi tanszékvezető szerint még hosszú ideig erről, a technikai innovációról fog szólni az úszás.

Az Arena X-Glide-ot is módosítani kell - több levegőt vesz fel a megengedettnél -, a cég ezt hozta Magyarországra szerdán, és a határidőig mindent megtesznek, hogy kijavítsák hibáit.

Sokan felpróbálták, Cseh László az érvényben lévő medencecsúcsnál azonnal másfél másodperccel jobbat úszott 100 gyorson. Mindezt bemelegítésnél nélkül, eléggé leterhelten tette, hiszen öt vagy hat kilométert úszik naponta.

Ezek a ruhák a rövid távokra vannak kitalálva, Cseh szerint kényelmesebb, kevésbé szorít, könnyebb belebújni, mint az előzőekbe, azokhoz félóra is kellett. Nem tudja azonban még, hogy a teljes testet beborító ruhát használja-e, vagy csak a nadrágját.

02

“Lehet, hogy 200 vegyesre jó lesz, de 200 pillangóra már nem. Lehet, hogy mindkettőre megfelelő, ezt majd a tesztelések döntik el. Annyi biztos, 400 vegyesen nem ebben leszek a római vb-n, mert a dresszeknél 200 méter a maximum, utána már csak hátráltat.”

Hozzátette, a dresszek korábbi változatai közt ugrásszerű, számára is jelentősen érzékelhető volt a különbség, most azonban ezt nem érezte, de mint a példa mutatta, pluszsebességet adott.

“Ezek a dresszek tényleg nagyon jók és forradalmiak, de munka és tehetség nélkül mit sem érnek, önmaguktól nem mennek a vízen” - jelentette ki, miután versenyt úszott az egyik főszponzor, az MVM első emberével, Mártha Imrével. Cseh ötven méter előnyt adott, végül hat tized hiányzott, hogy a hátrány ellenére nyerjen.

Az X-Glide elsősorban abban különbözik a többi ruhától, hogy egyetlen darabból készül, nincs rajta varrás. Három rétegből áll, mégsincs egy milliméter a vastagsága. A speciális anyag négyzetmétere 99 gramm.

05

Nemcsak a testtartást segíti - az ellenállást jelentősen csökkenti -, hanem még az izmok mozgását is, mert a középső, titánium felhasználásával készült réteg azért felelős, hogy az izmok tejsavképződését leszorítsa.

Az Arena vezetője, Umberto Dalla Ponza kiemelte, 35 éve vannak az úszósportban, arra törekszenek, hogy a szabályok mentén haladjanak, így építsék be a fizikusok, mozgásanalitikusok észrevételeit, és a határidőre a legjobb mezeket adják.