Ezt nem lehet visszahozni, vagy mégis?

2009.06.04. 15:06 Módosítva: 2009.06.04. 15:06
Talán Raffaele de Rosa hétvégi bravúrján is túltesz a világbajnok Max Biaggi, Colin Edwards vagy az amerikai Jamie Hacking menekülése, akik ügyességükkel és szerencséjükkel biztos bukást kerültek el.

A fizikát legyőzve fogta meg elszabadult gépét a hétvégi Olasz Nagydíjon Raffaele de Rosa, valószínűleg a motorsport egyik legnagyszerűbb mentése volt. Két hasonlóan zseniálisat de Rosáéval együtt megmutattunk, aztán visszakerestünk még néhányat.

Felejthetetlen például Max Biaggi 1998-as brnói manővere, amikor majdnem végzetes hibáját sikerült kijavítania.

Kié a legjobb mentés?

Az 500 köbcentis Hondával simán nyerte a futamot, a célvonalon egykerekezve ment át. Túlrántotta viszont a motorját, már majdnem hátra esett, amikor az utolsó vagy inkább utolsó utáni pillanatban a hátsó fékre lépett, és visszabillentette.

Nagyon gyorsan ment még, a balesetben megsérülhetett volna, nem beszélve a szégyenről, hogy ilyen alapmanővert elrontott.

Tavaly a Spanyol GP időmérőjén Colin Edwards az első kanyarban fektette le Yamaháját, de könyökével sikerült megtartania. Másodpercekig a térdén és a karján támaszkodott a motor, ám sikerült visszamásznia a nyeregbe, és folytatnia a körözést. Büszke volt rá, integetett a közönségnek, miután megúszta.

2007-ben az amerikai Superbike-sorozat (AMA) egyik legnagyobb balesete volt, amikor a Barber Park-i futamon Jamie Hacking Kawasakija megfarolt, ledobta pilótáját, majd az őt követő Geoff May átgázolt a gépen, és hatalmasat repült. Csoda, de egyikük sem sérült meg komolyan.

Idén Hacking ugyanott, ugyanúgy csúszott meg, de ezúttal sikerült egyenesbe hoznia a Kawasakit, így a karambol elmaradt.

Nézzünk egy meleg pillanatot a világ legveszélyesebb motorversenyéről, az Isle of Man TT-ről.

Hajszálon múlt a tragédia, mert a brit sziget pályáján nincs bukótér.