Épeszű ember nem előz úgy, mint Rossi

2009.06.15. 22:01
Karrierje talán legjobb előzésével nyert a Katalán GP-n Valentino Rossi, legyőzött csapattársa szerint a manőver ellent mondott a logikának. Örültek, hogy kiszolgálták a közönséget, és hamarosan újabb hasonló következhet: hárman vezetik holtversenyben a vb-t.

Az utolsó kanyarban nyerte meg a katalán Moto GP-futamot Valentino Rossi, amikor pillanatokkal a leintés előtt előzte meg csapattársát, Jorge Lorenzót. A két yamahás a rajttól az élen harcolt, a végső körben szinte végig a spanyol vezetett, de a nyolcszoros világbajnok meglepte.

”Lorenzo hihetetlenül erős, az egyik legkeményebb csatám volt. Évek óta erről a manőverről álmodtam, ezen a helyen talán a legnehezebb előzni” – nyilatkozta Rossi.

A 90 fokos, barcelonai célegyenesre vezető jobbkanyarban két éve Casey Stonert hagyta le, de nem a legvégén, később az ausztrál visszavette a helyét és nyert.

”Ilyen hosszú pályafutás, 99 győzelem után nehéz kiválasztani a legjobbat, de azt hiszem, ez legalább az első háromban van” – idézte a gazzetta.it az olaszt, akinek már csak egy kell a 100 sikerhez.

Lorenzo nagyon szimpatikusan nyilatkozott: ”Nem hittem, hogy az utolsó kanyarban fog próbálkozni, nem zártam le az ívet. Úgy gondoltam, inkább az egyenesben akar legyorsulni. Minden idők legjobbjától kaptam ki, amit tett, ellenkezik a józan ésszel. Okosabb, jobb, bátrabb volt”.

Mindketten kiemelték, hogy a közönség végre igazi utolsó körös motorversenyt látott, aminek nagyon örülnek. 2007 óta ugyanis, amikor 1000-ről 800 köbcentire csökkentették a legerősebb motorok hengerűrtartalmát, ez volt az első, hogy utolsó körös előzéssel ért véget a futam.

A továbbiakban hasonlókra lehet számítani, mert a vb nagyon szoros: Rossinak, Lorenzónak és a ducatis Casey Stonernek egyaránt 106 pontja van az első helyen. Az eddigi hat nagydíjból mindhárman kettőt-kettőt nyertek.

A következő szűk két hét múlva, szombaton lesz Hollandiában, ahol újra a legjobbak között indul a vasárnap bemutatkozott Talmácsi Gábor is.