Dél-Afrikába megy a legjobb labdazsonglőr

2009.06.19. 21:37
A 20 éves szentendrei Sűrü Tamás hivatásos katonának készül, napi három órát edz, barátnője nincs, ő nyerte a magyarországi freestyle-selejtezőt.

Május 30-án a budapesti Gödör Klubban selejteztek a dél-afrikai freestyle világbajnoki döntőre, a 32 induló közül a versenyt Sűrü Tamás, művésznevén FX nyerte, ő képviseli Magyarországot jövő márciusban 43 ország bajnokainak versenyén.

A selejtezőt párokban, egyenes kieséses rendszerben rendezték, a versenyzők három percig felváltva, 30 másodpercekre kapták meg a labdát, break és hiphop zenére mutatták be a gyakorlatokat.

A zsűri (Dzsudzsák Balázs és két freestyle-os, Palle Sjölander és Daniel Boomsjakie) a labdakezelést, a kreativitást és a stílust nézte. Egyetlen megkötés, hogy a labdának és a versenyzőnek a 7 méter széles versenyterületen belül kell maradnia.

FX 20 éves lesz áprilisban, nevét az idősebb kollégistáktól egy videókártya modellről kapta, a freestyle-osok csak így ismerik. Hivatásos katonának készül, barátnője jelenleg nincs, Szentendrén él a szüleivel. Napi 3 órát edz, ebből kettőt a low air-technikákra (lábbal a levegőben végrehajtott trükkök), egyet az upper bodyra (felsőtesttel kivitelezett trükkök) szán.

Újat manapság alig tanul, az eddigieket ismétli. Kedvence a látványos TATW (Touzani Around The World), ezt használja leggyakrabban. Az erősebb lábával, jobbal kezdte, mára ballal már jobban megy. Kamerát, Xbox játékokat, pólót nyert, a fődíjat a főszponzor Red Bull adta: repülőjegy és teljes ellátás a jövő évi vébére.

A 2008-as brazil döntőn a 19 éves dombrádi Karászi Roland, Rocco képviselte Magyarországot, 44 induló közül negyedik lett Sao Paolóban.