Öt arany kellene, de nyolc is lehet az Eb-n

2009.06.24. 16:03
Csütörtök reggel már az előfutamokat rendezik a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon. A város először rendezhet komoly versenyt, pedig a sportág ikonja, Birgit Fischer ott született. A magyaroké a legnépesebb csapat, mi pályázunk a legtöbb aranyra.

Az olimpia utáni első Európa-bajnokságon vesz részt a magyar kajak-kenu válogatott, Storcz Botond szövetségi kapitány a brandenburgi versenyt egy újabb felkészülési állomásnak tekinti az augusztusi kanadai világbajnokság előtt. Ennek megfelelően öt aranyérmet vár, ebből kettőt olimpiai számban. A lelke mélyén feltehetően a kapitány sem lenne elégedett ennyivel, bár neki szinte kötelező a visszafogottság.

Csipes Ferenc honvédos edző már bizakodóbb, úgy gondolja, amelyik számban tanítványa, Kovács Katalin rajthoz áll, aranyesélyes. Ez önmagában négyet jelentene, mert Kovács a két egyes mellett tagja a kétszáz párosnak és a négyesnek is. Párosban Janics Natasával megy, négyesben Paksy Tímea és Fazekas Krisztina csatlakozik hozzájuk.

Janics hozzáállása példa értékű, azonnal javasolta Kovácsnak, hogy a válogató sikere után vállalja az egyes versenyt, legyőzhetetlen párosuk ugyan így az olimpiai távon – ötszázon – átmenetileg megbomlott, de lemondani semmiképp sem kell róluk a következő években.

Vajda Attila olimpiai bajnok 1000 méteren
Vajda Attila olimpiai bajnok 1000 méteren

Az eddigi formát és erőviszonyokat nézve a női szakág lehet ezúttal is az eredményesebb, de nagy meglepetés lenne, ha az olimpiai címvédő kenus Vajda Attila vagy a férfi kajakosoknál a Kammerer, Kucsera páros nem lenne a legjobbak közt. Mivel Kucsera ezer méteren harcolta ki a jogot egyesben, párosuk ötszáz méteren akar a legjobb lenni.

Vajda az első tesztversenyt leszámítva átütő olimpiai formáját idézte az eddigi futamokon, és bár szerinte gyorsult a mezőny, éppolyan fölényesen uralta a szegedi Vk-n, mint Pekingben, ahol tökéletesen egyforma 250-es résztávokat evezett.

A kapitány előre meghirdetett elveinek megfelelően a négyeseket az egyéni forma alapján jelölte ki, rájuk illik leginkább, hogy gyakorlás jelleggel szállnak vízre. Mindkét egység kísérleti, ebben a formációban csak pár napot készültek együtt, de mivel egyénileg roppant képzettek, nem kizárt, hogy egy olyan egység születik meg Németországban, amelyik hosszú évekre sikeres lehet, mind férfi, mind női vonalon. A szegedi Világkupán két másik formáció magabiztos győzelmet aratott, ami ismét csak a sportág erejét jelzi.

Az Európa-bajnokságon mutatkozik be a váltóverseny – négyen eveznek kétszáz métert –, és mivel itt is nagyon komoly csapat alakult ki, a győzelem egyáltalán nem lenne meglepetés.

Hogy mennyire komolyan veszik a magyarok a versenyt, jelzi, hogy a házigazda németek csak harminckét versenyzőt neveztek, a mieink ennél néggyel többet. A szerda reggel helyszíni szemlét tartó Storcz viccesen kiemelte, ha fúj a szél, csak segíthet nekünk, a legeredményesebb olimpiai szereplést is a helyenként viharos sydneyi szél hozta meg 2000-ben. (Storcz ekkor nyerte második olimpiai címét.)

A magyarok azt is tapasztalhatták, mekkorák a távolságok, ennek ismeretében abszolút megalapozott volt, hogy a szakvezetés nem engedélyezte a duplázást.

A magyar csapat busszal és repülővel érkezett, a szövetség a buszos úttal 11 millió forintot spórolt, ezt a kanadai vb-részvételre fordítja.

A magyar csapat:

férfi kajak:
K-1 1000 m: Kucsera Gábor
K-2 1000 m: Gönczy Gábor, Kökény Roland
K-4 1000 m: Kammerer Zoltán, Molnár Péter, Boros Attila, Bozsik Gábor
K-1 500 m: Molnár
K-2 500 m: Kammerer, Kucsera
K-1 200 m: Gyertyános Gergely
K-2 200 m: Kadler Viktor, Molnár
K-4 200 m: Kadler, Gyertyános, Dombi Rudolf, Boros Gergely
4x200 m váltó: Gyergyános, Dombi, Kadler, Bozsik G.

női kajak:

K-1 1000 m: Kovács Katalin
K-2 1000 m: Szabó Gabriella, Csipes Tamara
K-1 500 m: Kovács
K-2 500 m: Szabó, Kozák Danuta
K-4 500 m: Csipes, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma
K-1 200 m: Paksy Tímea
K-2 200 m: Kovács, Janics
K-4 200 m: Paksy, Fazekas Krisztina, Kovács, Janics
4x200 m váltó: Paksy, Janics, Kozák, Hegyi Zomilla

kenu:
C-1 1000 m: Vajda Attila
C-2 1000 m: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály
C-4 1000 m: Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert
C-1 500 m: Vajda
C-2 500 m: Széles Gábor, Varga Dávid
C-1 200 m: Bozsik Attila
C-2 200 m: Kovács Gergely, Végh Attila
C-4 200 m: Balázs Péter, Horváth Gábor, Bozsik A., Sarudi