Könyvelő, diszkós, milliárdos topmenedzser

2009.07.21. 10:18 Módosítva: 2009.07.21. 10:18
Kamaszként a Milan akarta leigazolni, a kilencvenes években Benetton-gyárat alapított Magyarországon, lemezlovas volt Kecskeméten, első millióit ingatlanok felújításából szerezte. Egy olasz nyelvű szerződés miatt találkoztak, Stefano Favaro 2001 óta Talmácsi Gábor menedzsere. A világbajnok motoros vasárnap megszerezte első Moto GP-pontját.

Stefano Favaro 1964. május 10-én született, Velencétől 30 kilométerre, az észak-olaszországi Ponte di Piavéban. 15 éves korában a Milan juniorcsapata kínált neki szerződést, de az édesanyja kedvéért otthon maradt.

"A Vicenza ificsapatában játszottam akkor, támadó középpályás voltam, 10-es volt a számom. A nagycsapat második volt a Serie B-ben, ott játszott az 1982-es vb-gólkirály Paolo Rossi. Apám egy ilyen szerződésre várt egész életében, de Milánóba kellett volna költöznöm, anyám sokat sírt, otthon maradtam."

Favaro, az üzletember

stefano favaro2

A trevisói főiskolán szerzett könyvelői diplomát, 1983 és 1989 között a Delonghi cégnél, pontosan annak leányvállalatánál kapott állást.

Marketingirodán dolgozott, 1989-ben a berlini fal leomlásakor a cég az ő ötletére építette reklámkampányát (a Bild Zeitung címlapján látta, hogy egy kelet-németországi család bőrönddel és Delonghi radiátorral megy át a falon), Favaro a kereskedelmi igazgató jobbkeze lett.

Első millióit ekkor, árveréseken vásárolt ingatlanok felújításával és újraértékesítésével kereste. 1989-től a Benettonnál volt marketinges, 1991-ben – életében először – Magyarországra utazott egy barátjával, akinek itt volt cipőgyára. Innen ment tovább Romániába, mert az az ötlete támadt, hogy Benetton-üzemet hoz létre ott. 3 hónapig Romániában volt, de a bürökrácia, az instabil politikai és gazdasági helyzet miatt feladta tervét, hazaindult.

Kecskeméten éjszakázott, reggel, fizetésnél a szálloda portáján összeismerkedett egy helyi férfival, aki a romániai kaland hallatán felajánlotta, segít neki Magyarországon gyártelepet keresni. Kibérelte a hadsereg egyik csarnokát: "Katonai ruhákat gyártottak benne, meg akarták szüntetni, még a varrógépek is ott álltak." Negyven alkalmazottal megalapította az S. M. Zero Kft.-t, Benetton-alapanyagokból kezdte a gyártást, azóta él Magyarországon.

Másfél év múlva eladta a bérleti jogot, Lakiteleken nyitott varrodát, négy évre rá újabb csarnokot vett ki, ekkor már 900 négyzetméteren 90 dolgozóval termelt. 2000-ben Tiszakécskén 1800 négyzetméteres üzemet bérelt, Miskolcon is varrodát nyitott.

2002-ben már cége gyártotta a Benetton pamuttermékeinek csaknem felét, ez évente több mint 4 milliárd forint bevételt hozott, saját bevallása szerint az igazi milliárdok – már forintban – ebből lettek.

2006-ban a magas költségek miatt a Benetton a vállalkozást Ukrajnába és Moldáviába költöztette, ezt már fia, Roberto vezeti.

"Magyarországon most nincs cégem, van egy Olaszországban, egy Amerikában. Mindkettő szolgáltatással foglalkozik, összesen nincs tíz alkalmazottam."

Favaro, a zenész

14 éves korától kívánságműsort vezetett Trevisóban egy helyi kalózrádiónál, a következő évben életbe lépett jogszabály törvényesítette az elszaporodott illegális rádiók működését, Favaro a kereskedelmi rádiózással is megismerkedett. 17 évesen kezdett diszkózni, 23 éves koráig lemezlovasként dolgozott, a főiskola megkezdésekor hagyta abba.

stefano favaro1

1992 óta él Magyarországon, 1993-tól két éven át szombatonként a kiskunfélegyházi Amigo diszkóban adott félórás műsort, olasz és külföldi slágerekkel. Visszavonulása után közreműködője volt Friderikusz Sándor Fantasztikus Európa című műsorának.

2000-ben ő készítette a Gerappa-őrület magyar remixét, 2001-et DJ-ként végigturnézta. Videoklipjeit a hazai zenecsatorna is játszotta, ő írta a Talmácsi-himnuszt is.

Ambrus Ritát Olaszországban, egy velencei klubban hallotta énekelni, vele két lemezt is kiadott. Ezeken olasz slágereket énekeltek, az egyik csaknem aranylemez lett. Független olasz cégektől dalokat vásárolt, hogy aztán Magyarországon adja el őket.

Saját cége, az 1999-ben alapított Faster Records Kft jelentette meg mixalbumait, CD-it, a cég legjelentősebb olasz lemezkiadók magyarországi képviseletét is ellátja, ezen belül működik a külföldi előadók és diszkósok magyarországi felléptetését szervező Faster Promotion. Ezzel egy időben létrehozta a szerzői jogaikat képviselő Pannon Publishing Kft-t.

Közreműködött a Radio Deejay beindításánál, amely 2001-ben felvásárolta a Star FM-et, ezután lemezlovasként dolgozott a rádióban. "Évente egyszer zenélek még, mindig Kecskeméten tartunk nosztalgiabulit a saját szórakoztatásunkra."

Favaro, a menedzser

Favaro menedzserirodája, a Faster Management Kft. 2001 óta foglalkozik Talmácsi Gáborral, véletlenül, egy olasz nyelvű szerződés miatt találkoztak. 2007-ben a magyar motoros az év férfi sportolója volt, a 125-ös kategória világbajnoka lett.

stefano favaro

2009-ben új csapatban, a 250-esek között indult, de három futam után a 2. motor hiányára és a médiajogok birtoklásának tisztázatlansága miatt szerződést bontott a Balatonring Teammel. Talmácsi két futamot kihagyott, a Katalán Nagydíjon már a Scot Honda versenyzőjeként a Moto GP-ben állt rajthoz.

Talmácsi Gábor jelenleg az egyik legnagyobb médiaértékű sportoló Magyarországon, arca 2007-ben több mint egymilliárd forintot, 2008-ban kicsivel kevesebbet hozott.

Favaro, a magánember

Milliárdos vállalkozó, cégei a kilencvenes évek végén összesen 110 embernek adtak munkát, az egyik legsikeresebb sportmenedzser Magyarországon. Külfölditől ritka, de nagyon jól beszél magyarul.

Ismerősei szerint rettenetes a munkabírása. "Hatalmas szíve van, őszinte és természetes", de nem egyszerű ember, makacs, akaratos, célratörő, mindent megmozgat, hogy elérje, amit kitűzött maga elé.

1989 és 1992 között négyszer indult navigátorként a Párizs–Dakaron, kétszer – egyszer autóval, egyszer kamionnal – célba is ért.

Favaro 2003-ban elvált, 27 éves fia a textilvállalkozást viszi, 17 éves lánya, Clarissa volt feleségével él, csakúgy, mint annak idején apja, könyvelőnek tanul.

Talmácsi Gábor

A 29 éves motoros első vb-versenyén, 2000-ben a brnói futamon még szabadkártyával indult, 2001 óta 138 vb-futamán 1001 pontot szerzett. Tízszer indult pole pozícióból, kilenc futamot nyert, 25-ször állt dobogón. 2007-ben a 125 kcm világbajnoka, 2005-ben és 2008-ban vb-3 volt.
2009-ben a 250-ben kezdett, három futam után szerződött a Moto GP-be, a német futamon megszerezte első világbajnoki pontját.