Martinez: Menedzsere tönkreteszi Talmácsit

2009.05.15. 20:10 Módosítva: 2009.05.15. 20:19
Jorge Aspar Martinez szerint a magyarországi médiajogok elvesztése miatt mondta fel a Talmácsi-menedzsment a pilóta istállójával futó szerződését. A csapattulajdonos sajtótájékoztatóján többször a versenyző menedzserét tette a szakítás felelősévé. Kiemelte, Talmácsi Gáborral semmi baja.

Sajtótájékoztatót tartott péntek este Le Mans-ban Jorge Aspar Martinez, Talmácsi Gábor excsapata, a Balatonring tulajdonosa, hogy tisztázza a pilóta körül kialakult helyzetet, és reagáljon a versenyző péntek délelőtti, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A menedzsment és a magyar világbajnok hétfőn egyoldalúan felbontotta szerződését a Balatonring Teammel, mert az magához akarta vonni Talmácsi Magyarországra érvényes médiajogait - interjúkészítés, nyilatkozatadás, fotóközlés, személyes megjelenések -, illetve mert nem biztosított tartalékmotort. (A motoros beszámolóján kiderült, a második gép hiányának másodlagos szerepe volt kiszállásukban, bár a motort Martinez előteremtette péntekre.)

”Felfoghatatlan józan ésszel, hogy miért döntött így, három futammal a szezonstart után – adta ki közleményben a Balatonring Martinez sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát. – Ötödik a pontversenyben, mindössze egy ponttal lemaradva a negyedik helyezettől. Ráadásul ez a projekt, a Balatonring-beruházás mind Magyarország, mind Gábor és a csapat számára egy előnyös és fontos ügy, kitűnő lehetőség. Emiatt is szomorú, és tragikus következményekkel jár, hogy Talmácsi Gábor menedzsere az egyéni érdekeit szem előtt tartva mind a pilótának, mind pedig egész Magyarországnak károkat okoz. Teljesen érthetetlen és felfoghatatlan, hogy egy menedzser a saját versenyzőjének a karrierjét derékba töri a pilóta médiajogaival kapcsolatos nézeteltérések miatt."

Megvan a hiányolt második motor
Megvan a hiányolt második motor

A jogok eddig a klasszist menedzselő Stefano Favaro cégének birtokában voltak, egy éve botrány volt belőle, hogy pénzt kér Talmácsi itthoni médiamegjelenéseiért, szavainak idézéséért, ami a magyar sajtószokásoktól idegen. Ha a Balatonring a jogokat megszerezné, az biztosan jelentős pénzveszteség lenne a menedzsmentnek.

Martinez az Indexnek adott csütörtöki interjújában hangoztatta, továbbra is számít Talmácsira. A pilóta sajtótájékoztatóján elmondta, lehetetlen helyzetbe hozta istállója, Asparékat vádolta a kialakult helyzet miatt, de exfőnöke őt továbbra is pozitívan ítéli meg.

Sőt, áldozatnak tartja: ”Fáj, ami történt, de én még nem vetettem el véglegesen a gondolatot, hogy Talmácsi továbbra is a Balatonring Teamben versenyezzen. Nem gazdasági jellegű vitáról van szó, nem arról, hogy ne tudnánk eredményesen együtt dolgozni, hanem egyértelmű, hogy Talmácsi Gábor menedzsere okozta ezt az egészet”.

Talmácsi Pesten azt mondta, Martinez őt nem kereste, a csapatfőnök továbbra is az ellenkezőjét állítja, hangsúlyozta, volt versenyzőjét nem hibáztatja. ”Folyamatosan keresem, de azóta sem érem el Gábort, egyszerűen lehetetlen felhívni. Talán ez keserít el a legjobban, annál is inkább, mert ezt a szituációt nem az ő, vagy a mi viselkedésünk idézte elő.”

Jorge Aspar Martinez és a Balatonring Team a pénteki sajtótájékoztatón
Jorge Aspar Martinez és a Balatonring Team a pénteki sajtótájékoztatón

A negatív történtek ellenére sem Martinez, sem Talmácsi nem zárta ki, hogy lenne visszaút, és a jövőben újra együttműködjenek, de erre addig nincs esély, míg a magyarországi médiajogok elosztásáról nem kezdenek legalább tárgyalni.

Lehetőség lesz erre: Martinez Le Mans-ban bejelentette, a jövő héten Magyarországra utazik, hogy megoldja a helyzetet, de csak személyesen Talmácsival akar beszélni.

A versenyző helyére beugró Angel Rodriguez a tizenhetedik lett az időmérőn. Talmácsi ennél előbb szokott lenni.