Armstrong javított, harmadik még lehet

2009.07.23. 19:28
A Tour de France 18. szakaszát, az Annecy-ben rendezett 40,5 km-es egyenkénti időfutamot az összetettben vezető Alberto Contador nyerte, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a sárga trikó sorsa. Armstrong nagyon bekezdett, és bár a végére elfáradt, feljött a 3. helyre összetettben.

A szakasz előtt Armstrong a negyedik helyen állt összetettben fél perccel a harmadik Frank Schleck mögött. A hétszeres Tour-győztes a maximumot hozta ki magából a 40 km-es, rövid emelkedővel nehezített időfutamon, és bár a végére visszaesett a tempója, így is 34 mp előnnyel visszaelőzte összetettben luxemburgi ellenfelét a szombati mont ventoux-i szakasz előtt.

Team RadioShack lesz Armstrong új csapatának neve

Lance Armstrong csütörtökön bejelentette, hogy 2010-től a Team RadioShack csapatában fog versenyezni. A 37 éves amerikai indulni fog jövőre is a Tour de Frnace-on, és emellett rák ellenes alapítványánák népszerűsítését is folytatja új csapatával.

Contador hatalmas idővel nyerte az időfutamot, és ezzel tovább növelte előnyét az összetett élén. A 26 éves spanyol rengeteget dolgozott azért az elmúlt évben, hogy az időfutamokon is a legjobbak között legyen, és ez most kifizetődött számára. Contadornak ez volt a második szakaszgyőzelme az idei Touron, és már csak három szakasz választja el második Tour de France győzelmétől.

Andy Schleck a vártnál jobb teljesítményével megőrizte a második helyét, és bár Contadort már aligha foghatja be, jelenlegi pozíciója biztosnak tűnik, hiszen a közvetlen üldözői közül ő bírja a legjobban a hegymenetet.

Armstrongnak nem csak Frank Schleckkel, de csapattársával, Andreas Klödennel és Bradley Wigginsszel is meg kell majd küzdenie a harmadik helyért szombaton, mivel négyüket csak 34mp választja el egymástól a harmadik és hatodik helyen. Így elképzelhető, hogy még Contador is be fog segíteni az amerikainak vagy Klödennek a Mont Ventoux-n, hogy két astanás állhasson majd a párizsi dobogón.

Contadornak van is mit visszaadnia a csapatának, különösen Klödennek, hiszen a szerdai szakaszon ismét nem a taktika részeként, hanem önszántából támadott az utolsó emelkedőn, amivel komoly gondot okozott német csapattársának.

A pénteki szakaszon az esélyesek várhatóan pihenni fognak, hiszen szombaton a 21,1 km hosszú, és átlagban 7,6 százalékos meredekségű, legendás Mont Ventoux-t kell megmászni, ahol eldől majd az összetett verseny sorsa.

Eredmények

18. szakasz végeredménye:
1. Alberto Contador Astana 48:31p
2. Fabian Cancellara Team Saxo Bank 3mp hátrány
3. Mikhail Ignatyev Team Katusha 15mp
... 16. Lance Armstrong Astana 1:30mp

Az összetett állása:
1. Alberto Contador Astana 73:15:39
2. Andy Schleck Team Saxo Bank 4:11mp hátrány
3. Lance Armstrong Astana 5:25mp
4. Bradley Wiggins Garmin 5:36mp
5. Andréas Klöden Astana 5:38mp
6. Frank Schleck Team Saxo Bank 5:59mp