Tökéletes meccset csinált Obama dobója

2009.07.24. 15:31

Minden sportnak megvannak a maga überelhetetlen kunsztjai. Ami a kosárlabdában a tripla-dupla, snookerben a 147-es break, golfban a hole-in-one, dartsban a kilencnyilas kiszálló, az a baseballban a Perfect Game. Péntek hajnalig mindössze 17 dobójátékos volt a sportág történetében, aki hibátlan meccset tudott adogatni, hozzájuk csatlakozott a Chicago White Sox pitcherje, Mark Buehrle.

Mark-Buehrle

A Cellular Field 29 ezer nézője visszafojtott lélegzettel figyelte, ahogy a Tampa Bay Rays ellen dobásról dobásra halad egyre közelebb a történelmi tetthez Buehrle. A dobójátékos, akit gyilkos csavart labdái, és a dobásfajták zseniális variálása miatt tisztelnek az ütők, korábban már eljutott addig, hogy no hitter game-et csináljon, azaz az ellenfelek ütőinek nem volt érvényes ütésük ellene.

A perfect game

A baseballban az ütőjátékos tud pontot szerezni azáltal, hogy elüti a labdát, és az összes base érintésével visszaér az alappontra. Kilenc játékrész van, mindegyikben három ütőt kell kiejteniük a védőknek. A no hitter azt jelenti, hogy a támadóknak nincs kiérdemelt, tiszta ütésük, de játékosaik kijuthatnak az alappontokra a védők hibáiból is, így akár az a furcsa helyzet is előfordulhat, hogy a no hittert dobó pitcher elveszíti a meccset. A Perfect Game ezzel szemben azt jelenti, hogy egyetlen ütőjátékos sem jut el az egyes alappontig sem.

A Buehrle mögött dolgozó védelem jól tette a dolgát, a Rays támadóinak egészen a 9., azaz utolsó inningig nem volt esélyük, de a mérkőzés még tartogatott egy drámai fordulatot. Az utolsó játékrészre a White Sox edzője cserélt egyet védekezésben, az általában nem sok vizet zavaró DeWayne Wise-t küldte be az egyik külső védő posztjára. A következő ütő, Gabe Kapler iszonyatos bombát küldött a lelátó felé, és ki is ment volna, ha az éppen becserélt Wise nem mászik fel érte a kerítésre, hogy az egyik leglátványosabb baseball-védőmegoldást bemutatva elcsípje a labdát.

Wise bámulatos megoldásával megmentette a dobó perfect game-jét is, Buehrle lezárta a meccset, ezzel Randy Johnson 2004. májusi kunsztja után a 18. tökéletes meccset produkáló dobójátékos lett. Buehrle bevonult a baseball történetébe, fél órával a meccs után fogadta Barack Obama (elkötelezett White Sox-szurkoló) gratuláló telefonját, és olyan játékosokkal került egy klubba, mint Cy Young, Sandy Koufax vagy Catfish Hunter.

„Még képtelen vagyok felfogni, ami történt, kell pár nap, hogy feldolgozzam – mondta Buehrle az 5-0-ra megnyert meccs után. – Mától a nevem ott lesz a legnagyobbaké között, ami elsősorban csodálatos érzés, másodsorban kicsit meglepő is. Amikor szóba kerülnek a Perfect Game-et dobók, azok között emlegetnek majd, akikért gyermekkoromban rajongtam. Csodálatos érzés, kívánom mindenkinek, hogy tapasztalja meg.”

Buehrle a 9. inningben a rekordot drámai elkapással megmentő Wise-ról is szót ejtett. „Tudtam, ha nem megy ki legalább a lelátó ötödik soráig, DeWanye levadássza, ha kell, felmászik a kerítés tetejére is.”