Elvették az 5-szörös világbajnok győzelmét

2009.09.06. 18:51 Módosítva: 2009.09.06. 19:03
Bár az ötszörös vb-első francia Sébastien Loeb az utolsó nap megelőzte az addig éllovas finn Mikko Hirvonent, mégsem ő nyerte meg vasárnap az Ausztrál-ralit, mert technikai szabálytalanságra hivatkozva büntetést kapott.

Hiába ment nagyot a 35 éves Loeb a zárónapon, és csökkentette egy pontnyira a hátrányát Hirvonenhez képest az összetett pontversenyben, a kiszabott egy perces büntetés miatt végül csak második helyen zárta az Ausztrál-ralit.

Loeb bemutatkozhat az F-1-ben

A L'Equipe francia lap szerint Loeb a Citroentől már megkapta az engedélyt, hogy hivatalos felkérés esetén az Abu-dzabi Nagydíjon novemberben kipróbáhassa magát a Toro Rosso színeiben a Forma-1-ben.

Loeb és az ugyancsak Citroennel harmadikként zárt Dani Sordo azért kapott egyperces megrovást, mert autóikon a keresztstabilizátor nem felelt meg az előírásoknak.

Az eredetileg másodikként zárt Hirvonen így végül is megnyerte az Ausztrál-ralit és két futammal a vége előtt 5 ponttal vezet a világbajnoki pontversenyben.

Az ötszörös világbajnok Loeb így már négy hónapja nyeretlen, és elképzelhető, hogy öt év után ismét nem ő lesz a világbajnok.

Pedig a francia jól kezdte az idényt, az első öt futamot megnyerte, de az áprilisi Argentin-rali óta visszaesett, és a fordos Hirvonen átvette tőle a vezetést.

A Forma-1-gyel is szóba hozott Loeb mindent meg fog tenni, hogy ledolgozza hátrányát és zsinórban hatodszor is világbajnok legyen, így a hátralévő Spanyolországi és Walesi futam nagy csatát ígér.

Eredmények

Az összetett módosított végeredménye:
1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (finn, Ford Focus) 2:53:06 ó
2. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Citroe:n C4) 47,5 mp hátrány
3. Dani Sordo, Marc Marti (spanyol, Citroe:n C4) 1:04,6 p h.

A vb-pontverseny módosított állása
: 1. Hirvonen 78 pont, 2. Loeb 73, 3. Sordo 50
.