Mitől gyulladt be Cseh László gyomra?

2009.10.02. 13:43
Már tavaly Pekingben fájlalta a gyomrát három ezüstérmet szerző úszó, idén a világbajnokság előtt kórházba került, utána sem jött rendbe teljesen. Kiderült, gyulladás van a gyomrában, de még nem tudni, baktérium okozta-e.

Cseh Lászlót a római úszó világbajnokság előtt a reptérről azonnal kórházba kellett szállítani július végén, vírusos gyomorfertőzése volt, belázasodott, pár napot ki kellett hagynia, nem edzhetett.

Nem fogta betegségére, hogy 200 vegyesen ezüst-, míg 400 vegyesen bronzérmet szerzett. A gyomorpanaszai azonban nem múltak, már tavaly decemberben is érezte, hogy valami nincs rendben nála.

„Ideje volt már a végére járnom annak, mitől fáj a gyomrom, és mit kell tennem azért, hogy a lehető leggyorsabban újra panaszmentes lehessek – mondta saját honlapján a Kőbánya SC versenyzője.

„A fájdalmak kiszámíthatatlanul jöttek, és bár nagyon rosszul egyszer sem éreztem mgam, nemrégiben tanácsot kértem Kausz Istvántól, a magyar úszóválogatott orvosától, aki egy esztergomi specialistához irányított. Alaposan kivizsgáltak, a tükrözést sem úsztam meg, ami pontosan olyan reflexet váltott ki belőlem, amilyenre a barátok elmondása alapján számítottam. Kilégzési mintát vettek tőlem, hogy meggyőződjenek egy esetleges bakteriális fertőzésről. A vizsgálatok végén megtudtam, a gyomromban gyulladás jeleire akadtak, ezért négyhetes intenzív gyógyszeres kúrát kell tartanom, ami után már csökkenteni lehet a napi adagot."

Cseh László első dolga most az, hogy a felírt gyógyszerről kiderítse, nem ütközik-e a nemzetközi, illetve a hazai doppingszabályokba, azaz szerepel-e a WADA listáján, vagy sem.

„Még nem derült ki pontosan, mitől van a gyulladás, és még az sem, hogy a római világbajnokság rajtja előtt történtek, a hirtelen jött betegségem, a magas lázam és a súlyvesztésem így együtt összefügghettek-e a gyomorpanaszaimmal. Nagyon remélem, legfeljebb két hónap múlva bátran kijelenthetem: teljesen rendbejöttem. Amúgy az orvosom egy szóval sem tért ki arra, hogy az edzésadagomon vagy az intenzitáson csak egy kicsit is csökkenteni kellene.”

Cseh idén a rövid pályás Európa-bajnokságon versenyez még, jövőre pedig a budapesti Eb-n.