Schmitt Pál: Rio meggyőző volt

2009.10.02. 20:13
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a 66-32-es szavazati arány egyértelmű üzenete: az olimpiai mozgalom valami újat akart.

"Rio de Janeiro meggyőző volt, magabiztosan nyert" - jelentette ki Schmitt Pál, a MOB elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a szavazás után, amelyen eldőlt, hogy a brazil város rendezi a 2016-os nyári olimpiát.

"A döntő szavazáson 66-32-re nyert Rio Madriddal szemben. Ez egyértelmű üzenet volt a sportvilág számára. Három nagyszerű rivális volt, amelyek akár jövőre is képesek lettek volna megrendezni az olimpiát. Rio nagy kihívás, a játékok próbája majd a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezése lesz. A város, az ország dinamikusan fejlődik" - nyilatkozta Schmitt Pál.

Kiemelte: a magyar sportolók számára is különleges kihívás lesz majd Rio de Janeiróban szerepelni, már a 2015-ös előolimpiai viadalokon is.

Schmittet meglepte, hogy a titkos favorit Chicago már az első körben kiesett. "Azt hiszem, a szavazók azt is figyelembe vették, hogy az Egyesült Államokban már sok olimpia volt, nyári és téli egyaránt. Japán és Spanyolország is volt már rendező. A NOB most valami újat akart."

Madrid csalódott

Csalódott arcok, keserű hangulat: Madrid már a harmadik vereségét szenvedte el ebben a küzdelemben. A város hiába reménykedett, hiába beszélt szívhez szólóan a küldöttekhez Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke és I. János Károly király, mégis Rio de Janeiro rendezheti a XXXI. nyári olimpiát. A spanyol főváros egyik patinás terén, a Plaza de Orientén összegyűlt ezrek szinte megnémultak a hír hallatán, néhányan a könnyeiket törülgették, mások lehajtott fejjel ballagtak hazafelé. Először az 1972-es rendezésért szálltak harcba, ott München lett a házigazda, négy éve London, most Rio győzött.

Aján Tamás, a NOB magyar tagja, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke úgy tapasztalta, hogy ennyire kiélezett küzdelem még sosem folyt olimpiarendezésért, Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió egyként bizonyította: bármelyik bármikor alkalmas egy olimpia lebonyolítására.

"Mind a négy város nagyon komolyan felkészült, bár az kétségtelen, hogy a pénteki prezentációban Rio és Madrid volt a legjobb, ők tartották a leghatásosabb bemutatót. Engem meglepett, hogy már az első körben búcsúzott, és csupán 18 voksot kapott Chicago. Madrid remekül hajrázott, sokat lendített rajta Juan Antonio Samaranch csodálatos, emócióval teli beszéde, amellyel támogatást kért a spanyol fővárosnak. Rio arra alapozott, hatásosan, hogy Dél-Amerika még sohasem rendezhetett olimpiát, nagyszerű, dinamikus bemutatót tartottak a brazilok. Nem taktikáztam, de csak annyit árulhatok el, hogy én Madrid és Rio de Janeiro közül a legvégéig az egyiket támogattam."

Ilyen olimpiát még nem látott a világ

A brazil köztársasági elnök, Luiz Inácio Lula da Silva szerint Rio de Janeiro olyan olimpiát rendez 2016-ban, amilyet még nem látott a világ. "Szent nap ez számomra" - nyilatkozta az államfő Rio de Janeiro hatalmas sikere után. "Teljes szívünkkel arra készülünk, hogy olyan csodálatos olimpiát rendezzünk, amilyenben még nem volt része a világnak."
Az elnök korábban azt mondta, Isten Riót olimpiára teremtette.

A budapesti olimpia előmozdítására alakult BOM elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila szerint Rio de Janeiro győzelmével a magyar főváros szempontjából a lehető legkedvezőbb döntés született Koppenhágában.

"Beigazolódott, hogy egy szuperhatalom a világ legnépszerűbb politikusával se nyerhet automatikusan, sőt, le is tud szerepelni, ahogy most is történt, nincs papírforma. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely szeret történelmet csinálni, tágította mozgásterét: Dél-Amerika első alkalommal rendezhet olimpiát. Eljön az az idő, amikor Kelet-Európára is sor kerül. Rio példája mutatja, hogy szorgalommal, kitartással, hittel célt lehet érni. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy az első kelet-európai rendezők legyünk, és az sem baj, ha netán ez elsőre nem is sikerül. Azzal, hogy nem Madrid győzött, nyitva maradt a lehetőség 2020-ra, vagy 2024-re Európa számára, és Budapest tovább dolgozhat a 2011-ben benyújtandó pályázat előkészítésén."

Reagálások a döntés után

Jacques Rogge, a NOB elnöke: "Gratulálok Riónak. A NOB egyértelmű döntését még értékesebbé teszi, hogy Dél-Amerika első ízben rendezhet ötkarikás játékokat."
Carlos Nuzman, a riói szervezőbizottság elnöke: "Sokat tanultunk a 2012-es vereségünkből. A 2007-es Pánamerikai Játékok óta egyetlen szabadnapom sem volt. Nagyon-nagyon sokat jelent ez Brazília, a brazilok számára. Egyszerűen nem találok szavakat..."
Sebastian Coe, a 2012-es londoni olimpia főszervezője: "Kiváló döntés született. Rió fantasztikus munkát végzett. Azt gondolom, ez jót tesz az olimpiai mozgalomnak."